– Det offentlige må legge til rette for at trossamfunnene får de pengene de har rett på, sier Ingrid Rosendorf Joys. Hun er generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).
I år ble ikke tros- og livsynssamfunn påminnet om at søknadsfristen for statsstøtte var 1. mars. Konsekvens: En lang rekke tros- og livsynssamfunn overså søknadsfristen – og blir nektet statsstøtte for 2019.
Joys sier dette er penger trossamfunnene har rett på, «så vi mener avslagene er en urimelig konsekvens og en unødvendig belastning».
LES MER: Menigheter glemte søknadsfrist – nektes millionstøtte.
33 klager
Per i dag har Barne- og familiedepartementet (BFD) mottatt 33 anker fra tros- og livssynssamfunn. De anker avslagene fra fylkesmennene inn til departementet.
– Vi er også kjent med at det kan komme noen flere via fylkesmennene, sier Line Torvik, fungerende kommunikasjonssjef i BFD.
Vårt Land har ikke klart å få tak i det endelige antallet avslag hos fylkesmennene. I noen regioner er ikke søknadsprosessen ferdig.
LES MER: Filadelfia Vennesla må halvere og kutte stillinger.
Oslo og Viken
Kjersti Nielsen, seniorkonsulent hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, sier de har mottatt 273 krav på statstilskudd, hvorav 37 fikk avslag fordi de ble sendt inn etter fristen. Av disse har 30 klaget på vedtaket.
Til sammenlikning avslo de kun åtte søknader i 2018.
Nielsen informerer om at avslagene om statstøtte rammer rundt 11.000 medlemmer, målt i penger er det snakk om seks millioner kroner.
Agder
Fylkesmannen i Agder har ikke utbetalt statstilskudd til ni trossamfunn i 2019. Det utgjør totalt 3.507 medlemmer, som til sammen kunne fått utbetalt to millioner kroner.
Fylkesmannen i Vestfold og Telemark innvilget støtte til 78 tros- og livssynssamfunn i 2019. De avviste fire på grunn av innsending etter frist.
Tre av disse har klaget.
Nordland varslet
I Nordland husket alle tros- og livssynssamfunn å søke før fristen.
Erlann Mortensen, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Nordland, sier at de varslet alle tros- og livssynssamfunn som hadde oppgitt e-postadresse om søknadsfristen. Varselet gikk ut i en e-post etter at fylkesmannen fikk en etterlysning.
«Vis nåde»
Rosendorf Joys mener Kjell Ingolf Ropstad bør gjøre et unntak for regelen i de avviste sakene.
– Den nye ordningen har åpenbart blitt oversett av mange, og vi vet det er mange frivillige som jobber med dette, sier Rosendorf Joys.
Hun påpeker at praksisen uansett må endres på nytt når regjeringen kommer med en ny tros- og livssynslov.
– En ny lov må sikre at vi ivaretar det livssynsåpne samfunnet og likebehandler tros- og livssynssamfunnene.
Krever begrunnelse
– Vi krever en begrunnelse på hvorfor staten har behov for en absolutt frist, sier advokat Knut Rognlien.
Han er engasjert av Norges Kristne Råd for å bistå fire menigheter, som alle har fått avslag på deres søknad til fylkesmannen.
– I flere tilfeller er det snakk om en relativt liten fristoverskridning. Jeg skjønner ikke hvorfor det skulle skape store problemer for staten, sier han og legger til:
– Det må redegjøres for hvilke fordeler staten har av dette, og det må veies opp mot ulemper det måtte ha for trossamfunnene, forklarer Rognlien.
LES MER: Adventistene kan tape 5,5 millioner på tabbe.
Mister kommunestøtte
Flere menigheter forteller Vårt Land at de nå håper å få kommunal støtte. Andre frykter at manglende utbetalt statlige tilskudd umuliggjør kommunal støtte.
Anita Rist, faggruppeleder i bevillingsgruppen hos Fylkesmannen i Agder, bekrefter det sistnevnte.
– Når man får avslag på statstilskudd får man heller ikke adgang til kommunal støtte, fastslår hun.
«Rutinesvikt»
Rist mener tros- og livssynssamfunnene ikke trenger å vente på en påminnelse fra fylkesmannen før de søker.
– Det er ingen grunn til å vente til fristen 1. mars. Man kan sende inn en søknad allerede 2. januar. Det er svikt i rutiner hos tros- og livssynssamfunnene når sånt ikke blir sendt.
«Arrogant holdning»
Betania Kristiansand er én av ni trossamfunn i Agder som ikke har fått utbetalt statstilskudd for 2019. Arvid Solheim, leder i menigheten, har delte meninger om responsen til de offentlige myndighetene:
– Vi må bare ta selvkritikk for at vi ikke har fulgt med i timen. Men jeg syns fylkesmannens og departementets behandling er arrogant.
LES MER: Får ikke ny søknadsfrist.
Anker avvist
I de ferdigbehandlede ankesakene Vårt Land har fått innsyn i, fremholder BFD fylkesmannens avvisningsvedtak.
Vedtakene lyder: «Kravfristen kan ikke fravikes. Dette betyr at tros- og livssynssamfunn som ikke overholder fristen, vil få sitt krav om statstilskudd avvist. Avvises kravet om statstilskudd, vil tros- eller livssynssamfunnet heller ikke motta kommunale tilskudd».
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som også har ansvaret for regjeringens livssynspolitikk, ønsker ikke å kommentere saken nå, men vil komme tilbake til den.
---
Statstilskudd
- Godkjente tros- og livssynssamfunn får statsstøtte årlig, men de må søke hvert år.
- I år fikk de 589 kroner per medlem.
- I fjor informerte fylkesmennene tros- og livssynssamfunnene om at de ikke lenger kom til å sende dem en påminnelse om endelig søknadsfrist for statlig tilskudd.
- Den nye ordningen var et brudd med en 50 år gammel tradisjon, og har i år ført til at mange har blitt nektet støtte fordi de søkte etter fristen, som er 1. mars.
- Samtlige som leverte etter fristen har fått avslag, mange anker nå avslagene inn for Barne- og familiedepartementet.
---