Nyheter

Eksperter vil skåne barna: Pårørende må inn i behandlingen av psykisk sykdom

Risikoen for å bli skilt er markant høyere for personer med alvorlige psykiske lidelser. Hjelp til pårørende må bli en del av behandlingen, mener eksperter.

Bakgrunnen for ønsket er å unngå at barn blir skadelidende, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er den danske foreningen Sind – Landsforeningen for psykisk sundhed, som tar opp problematikken. De mener forebygging av skilsmisser bør være del av behandling av personer med psykisk sykdom – sammen med terapi og medisin.

– Enhver ytterligere belastning kan forverre sykdommen. Så en del av behandlingen bør være å redusere belastningene. Det handler om å finne ut hva som kan hjelpe en gitt familie, til å være en familie og støtte den, sier Knud Knudsen, leder i Sind.

LES OGSÅ: Åpner for vigselsritual etter skilsmisse: – Det må være mulig med en ny start

Bor alene

Han får støtte fra Poul Videbech, professor ved senter for nevropsykiatrisk depresjonsforskning i Region Hovedstad Psykiatri i København.

– Et godt nettverk er en motstandsfaktor, på samme måte som det kan forverre sykdommen å miste partneren eller nettverket. Vi ivaretar ikke pårørende godt nok i dag, mener Videbech.

En undersøkelse utført av Psykiatrisk Center København viser at foreldre med alvorlige psykiske lidelser i større grad bor alene. Ifølge overlege Merete Nordentoft ved senteret har barn av foreldre med alvorlige psykiske lidelser, større sjanse for å utvikle psykisk sykdom.

– Hvert femte barn som har en mor med schizofreni, bor alene med moren. Disse barna sier selv at de får for lite hjelp, sier Nordentoft om situasjonen i Danmark.

LES OGSÅ: Ekteskapsloven fyller ti år: – Det er ordet ekteskap som er problemet

Mangler tilbud

Kristeligt Dagblad har pratet med flere som mener pårørende i større grad må involveres i behandling av psykisk syke. Anne Ranning, klinisk psykolog ved Psykiatrisk Center København, mener forslaget fra Sind er fantastisk.

– Det er sjeldent jeg siterer Freud, men han har sagt at kjærlighet og arbeid er kjernen av vår mennskelighet. Det er i kjærlighetsforhold og på jobb at pasienter opplever de største og mest smertefulle funksjonstap i forbindelse med sykdommen deres, sier Ranning.

– Vi gjør litt innenfor psykiatrien for å få folk tilbake i jobb, men vi burde være langt mer oppmerksomme på å støtte folk i deres kjærlighetsforhold. For det er dét som simpelten betyr mest for folk, sier psykologen videre.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter