Kirke

«Det må være mulig med en ny start»

Et veiledende samlivsdokument fra Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe åpner for et eget vigselsritual når man gifter seg på nytt etter skilsmisse.

– Noen ganger viser man mer nåde mot en morder enn mot en som har brutt ekteskapet på feil måte. Det blir skjevt, sier Øyvind Gaarder Andersen, leder for Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe.

På grunn av samfunnsutviklingen har de sett behovet for å klargjøre ståstedet sitt i samlivsetiske spørsmål. Nå har Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe publisert et dokument som tar for seg nettopp dette. Skilsmisse og gjengifte har blitt særlig grundig behandlet.

– På den ene siden må vi forkynne betydningen av ekteskapet og at det er ment å vare livet ut. Særlig på grunn av utviklingen i samfunnet der man tenker for lett om skilsmisse. På den annen side må det være rom for dem som opplever at ekteskapet går i stykker, sier Gaarder Andersen.

LES OGSÅ: Pinsebevegelsen og «De frie venner» kan gjenforenes etter over 100 år

Kan tillate gjengifte

I Pinsebevegelsen er den enkelte menighet selvstendig, men forpliktet på et felles trosgrunnlag som fastholder at Bibelen er øverste autoritet for liv, lære, etikk og moral. Det ferske samlivsdokumentet er en redegjørelse for hva Pinsebevegelsen mener Bibelen sier om temaet og hvordan skriftstedene bør fortolkes.

Utgangspunktet for refleksjonsgruppen er at ekteskapet er ment å være livslangt og monogamt. Mens noen konservative kristne mener at fraskilte ikke kan tillates å gifte seg på nytt, mener Pinsebevegelsens refleksjonsgruppe at gjengifte er greit dersom skilsmissen er legitim. Det gjelder blant annet ved utroskap, når noen blir forlatt av ektefellen eller ved ulike former for mishandling og vold.

– Det er vanskelig å uttale seg firkantet og kategorisk om personlige forhold. Det finnes situasjoner der man kan bli ødelagt fysisk og psykisk av å leve i relasjonen og der det blir uforsvarlig med tanke på barna. Det er ikke alltid lett å si hvor grensen går, sier Gaarder Andersen.

– Hva hvis man simpelthen mister interessen for hverandre?

– Da må man oppmuntres til å ta grep for at kjærligheten kan gjenopplives, for eksempel ved å gå til parterapi. Vi vil oppmuntre til å strekke seg så langt man kan for å bevare ekteskapet.

LES OGSÅ: Ny lederduo i Pinsebevegelsen

Eget vigselsritual

Selv der en skilsmisse ikke er legitim ifølge Bibelen, bør det være mulig med et nytt ekteskap, mener refleksjonsgruppen.

– Det må være mulig med omvendelse og ny start. Vi må betone alvoret ved skilsmisse og vurdere hva som er legitime grunner for skilsmisse ifølge Bibelen. Men samtidig avskjæres ikke muligheten for å giftes på nytt for den som brøt ut på en feilaktig måte. På bakgrunn av oppriktig anger og omvendelse må man kunne begynne på nytt.

Den teologiske refleksjonsgruppen spør om man bør ha et eget vigselsritual for dem som blir gift på nytt. Et slikt ritual kan ha med et moment som gir mulighet for tilgivelse og en ny start.

– Hvis man selv vet at feil er begått og opplever skyld på grunn av det, kan det være bra å motta Guds tilgivelse og legge det bak seg. Det er vel og merke ikke utarbeidet et slikt ritual, men vi stiller et spørsmål til vurdering.

LES OGSÅ: Han brakte pinsevekkelsen til Norge. Mange mente møtene hans var av 'djevelens ånd'

Homofili

I dokumentet fra Pinsebevegelsen blir også spørsmål om samboerskap, homofili og kjønnsidentitet behandlet. Refleksjonsgruppen mener Bibelen taler tydelig om at ekteskapet er ment for mann og kvinne, og ikke for likekjønnede.

– I spørsmålet om likekjønnet ekteskap har Den norske kirke to syn og praksiser. Nylig har den norske metodistkirken sagt at de vil gå i samme retning. Tror du det kan skje endringer blant pinsevenner i fremtiden?

– Da pastorer, forkynnere og ledere i Pinsebevegelsen møttes til samtaler i november, var det full enighet om å stå på det klassiske synet i ekteskapet. Det er vanskelig å spå om fremtiden, men Pinsebevegelsens trosgrunnlag sier at ekteskapet er for mann og kvinne. Dersom dette endrer seg, tror jeg motstanden blir så stor at Pinsebevegelsen splittes – det er utenkelig å akseptere to syn.

---

Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe

  • Pinsebevegelsen består av omtrent 330 selvstendige menigheter med et felles trosgrunnlag som utgjør fundamentet for forkynnelse og praksis.
  • Den teologiske refleksjonsgruppen arbeider med redegjørelser og drøftelser som belyser forskjellige teologiske synspunkter. Deres førsteprioritet er å underbygge punktene i trosgrunnlaget.
  • Dokumenter fra refleksjonsgruppen er veiledende og rådgivende overfor enkeltmenigheter.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke