Nyheter

Rapport: Israel har nesten like lite religionsfrihet som Iran

Ifølge en rapport fra Pew Research Center er det mer religionsfrihet i Syria enn i Israel.

Valg i Israel. Jerusalem. Moshe Ya'alon, Blue and White party.

ifølge en ny rapport publisert mandag av Pew Research Center er Israel på linje med land som Saudi-Arabia, Syria og Iran når det gjelder religionsfrihet. Det melder avisa Haaretz.

Den årlige rapporten ser på grad av religionsfrihet globalt, og er den tiende i rekken.

LES OGSÅ: Amerikanske Pew Research Centers rapporter om restriksjoner på religion har stor innflytelse. Men de har store svakheter og måler egentlig ikke trosfrihet, mener eksperter.

Dårligere enn Syria

Israel er et av de 20 mest restriktive landene i verden når det kommer til religion. Landet har også den sjette høyeste andelen av interreligiøs spenning og vold. Her kommer Israel dårligere ut enn Syria.

I 19 av 20 land i Midtøsten favoriseres én religion på bekostning av andre, og i 18 av disse landene gjelder dette islam. Det eneste unntaket er altså den jødiske staten Israel. Libanon er det eneste landet i Midtøsten som ikke favoriserer noen religion.

LES OGSÅ: Netanyahu er nå Israels lengstsittende statsminister

Trakassering i ortodokse bydeler

Rapporten viser blant annet til at personer har blitt trakassert i ortodokse bydeler fordi de har kjørt bil på sabbaten.

I Israel er det ikke tillatt å inngå ekteskap på tvers av religioner, og heller ikke skillsmisser, begravelser eller konverteringer anerkjennes dersom de ikke er ortodokse.

Økt antisemittisme

I rapporten meldes det også om en økning i antisemittisme og angrep på jøder, både i Europa og USA. Det har også vært en oppgang i restriksjoner i religiøs praksis for jøder i Europa. I Tyskland og Slovenia har jødiske og muslimske grupper protestert mot statlige inngrep i retten til å omskjære guttebarn.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Torgeir Holljen Thon

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter