Nyheter

Tidligere medarbeider om Folk er folk-redaktør: – Han vil tvinge folk til å ta et standpunkt

Romfolk i Oslo reagerer på at gatemagasinet Folk er Folk stiller spørsmål ved Holocaust. Også en av magasinets tidligere medarbeidere er kritisk.

Mange har reagert på at bladet i siste nummer hadde en lederartikkel som stilte spørsmål ved de offisielle dødstallene under holocaust, og blant annet slapp til Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) og Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Sistnevnte har flere ganger uttalt på Twitter at han mener holocaust-narrativet er falskt, at ingen ble gasset under krigen og at Norge må ta et oppgjør med «de globalistiske jødene».

– Det er ganske grotesk at leder Bjønnulv Evenrud sender ut romfolk for å selge dette materialet, sa konspirasjonsekspert John Færseth til Vårt Land da saken sprakk. Han påpekte at opp mot en halv million romfolk ble drept av nazistene under krigen.

LES MER: «Stiller spørsmål» ved Holocaust i romfolkmagasin

Holder ikke mål

Også en tidligere medarbeider, Tormod Fjeld Lie, går ut mot Evenrud. Klassekampen skriver at Lie var med på oppstarten av Folk Er Folk i 2012, og skrev sin siste artikkel i 2017. Han mener Evenruds argument om at han kun forsvarer ytringsfriheten, ikke holder mål når han slipper Morten Lorentzen i FMI til i spaltene.

– Lorentzen har nylig blitt dømt for trusler mot Filter Nyheters redaktør, Harald Klungtveit, på bakgrunn av en sak Klungtveit skrev om ham, sier Lie til Klassekampen.

Vil tvinge folk til å ta et standpunkt

På bloggen Radikal Portal skriver Lie:

«Det Bjønnulv gjør er å sette alle prinsippfaste antirasister i et dilemma: Skal de boikotte bladet og skade de det er ment for å hjelpe, nemlig fattige romfolk; eller skal de fortsette å kjøpe og stilltiende akseptere spredningen av muslimhat, fascisme og holocaustfornektelse?»

LES MER: Vil ha minnesmerke for drepte norske rom: – Vår historie er ikke bare noe man kan ta bort

Lie mener selv at Evenrud er fullt klar over dillemmaet han skaper.

– Jeg tror nok ikke han er enig med FMI og Alliansen, men det virker som han har lyst til å tvinge folk til å ta et standpunkt. Hva er viktigst: det han mener er et forsvar av ytringsfriheten, eller antirasisme? Han tvinger folk til å ta et valg, og jeg tror det er helt bevisst, sier Lie til Vårt Land.

– Føler meg lurt

Nettstedet Filter Nyheter har vært ute og intervjuet romfolk som selger magasinet «Folk er folk» i Oslo. Romkvinnene Filter Nyheter snakker med er sjokkerte når de finner ut hva bladet inneholder.

– Jeg føler meg lurt. Magasinet er innpakket i plast, vi kan ikke åpne det for å sjekke innholdet før vi selger det, sier en ung romkvinne til nyhetsnettstedet.

– Vi ønsker egentlig å selge magasinet. Når de publiserer usanne ting som gjør folk forbannet, så får vi kanskje ikke solgt noen flere blader, sier en av de åtte Filter snakker med.

Ikke tilgjengelig

Evenrud har ikke vært tilgjengelig for kommentar for noen medier. Vårt Land prøvde senest mandag å kontakte ham.

I selve bladet uttrykker han at dette er et ønske om å slippe til stemmer som etter hans syn er blitt sensurert i offentligheten, ved at de aktuelle organisasjonene ikke har fått delta på Arendalsuka.

I lederen Evenrud selv har skrevet skriver han blant annet at dødstallene i Auschwitz «i det stille er blitt kraftig nedjustert» og at de som har forsket på dette har blitt forsøkt tiet ihjel.

Viser til Holocaustfornekter

I en fotnote viser han til den kontroversielle akademikeren Robert Faurisson, som i løpet av sin karriere blant annet benektet eksistensen av gasskamre under krigen, hevdet at Anne Franks dagbok var falsk og han stilte spørsmål ved troverdigheten til overlevende jøder som fortalte om hva de ble utsatt for under krigen.

Faurisson mistet i 1991 jobben som professor ved universitet i Lyon på bakgrunn av disse påstandene.

---

Dette er saken

  • Gatemagasinet Folk Er Folk er blitt solgt av romfolk i Oslo og andre byer siden 2012, og skal være et alternativ til tigging
  • I siste nummer skrev leder Bjønnulv Evenrud en leder der han påstår at Holocaust er sterkt overdrevet
  • Evenrud slipper også til lederne for ytre høyre-partiet Alliansen og Folkebevegelsen mot innvandring, i det han kaller et forsvar for ytringsfriheten

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter