Nyheter

Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder

Hamas-bevegelsen tar avstand fra uttalelsene til et høytstående medlem som ber palestinere verden rundt om å drepe jøder.

Uttalelsene fra Fathi Hamad, medlem av den palestinske bevegelsens øverste politiske organ, har vakt avsky verden over.

Hamad tok i en tale til demonstranter på Gazastripen fredag, til orde for å angripe «alle verdens jøder». Fordømmelsene har strømmet inn fra blant andre Israel, FN og Den palestinske frigjøringsbevegelsen (PLO).

Mandag rykket Hamas selv ut og sa at Hamads ytringer «ikke representerer bevegelsens offisielle holdning».

De er dessuten i strid med Hamas' reviderte charter, der det understrekes at bevegelsen fører krig mot Israels okkupasjon, «ikke jødene eller deres religion», heter det i den sjeldne uttalelsen fra Hamas, som styrer Gazastripen.

Terrorlistet

Hamas' opprinnelige charter fra 1988 oppfordret til «kamp mot jødene», men i 2017 utstedte Hamas en ny versjon der det jødiske folket ikke nevnes.

Både USA og EU har Hamas på sine lister over terrororganisasjoner.

Fathi Hamads tale fredag ble tatt opp på video.

– Dersom beleiringen ikke oppheves, kommer vi med Guds hjelp til å eksplodere i møte med våre fiender. Eksplosjonen kommer ikke bare til å være i Gaza, men også på Vestbredden og i utlandet, sa Hamad ifølge nyhetsbyrået AFP.

Snakket om bombebelter

Han fortsatte, henvendt til palestinere utenfor Vestbredden og Gaza:

– Dere har jøder blant dere overalt. Dere bør angripe hver eneste jøde i hele verden og drepe dem.

Hamad hevdet videre at nye fabrikker er åpnet for å produsere bombebelter og oppfordret palestinere til å bruke slike til å drepe jøder i Israel.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter