Nyheter

Romkvinne om Holocaust-blad: – Jeg føler meg lurt

Romfolk i Oslo reagerer kraftig på at bladet de selger inneholder en leder som sår tvil rundt dødstallene under Holocaust og blant annet har sluppet til den åpne holocaustfornekteren Jørgen Lysglimt Johansen.

Det er Filter Nyheter som har vært ute og intervjuet romfolk som selger magasinet «Folk er folk» i Oslo. Bladet ble startet opp av Bjønnulv Evenrud for å gi romfolket et alternativ til tigging. Han ble i 2012 kåret til Årets nordmann av Ny Tid for dette.

Derfor har mange reagert på at bladet i siste nummer hadde en lederartikkel som stilte spørsmål ved de offisielle dødstallene under holocaust og blant annet slapp til Alliansen-leder Jørgen Lysglimt Johansen. Sistnevnte har flere ganger uttalt på Twitter at han mener holocaust-narrativet er falskt, at ingen ble gasset under krigen og at Norge må ta et oppgjør med «de globalistiske jødene» og at Holocaust-senteret i Oslo er «bygget på løgner og må avvikles».

LES OGSÅ: «Stiller spørsmål» ved Holocaust i romfolkmagasin

– Det er ganske grotesk at Evenrud sender ut romfolk for å selge dette materialet, sa konspirasjonsekspert John Færseth til Vårt Land da saken sprakk. Han påpekte at opp mot en halv million romfolk ble drept av nazistene under krigen.

Folk er folk

– Føler meg lurt

Romkvinnene Filter Nyheter snakker med er sjokkerte når de finner ut hva bladet inneholder.

– Jeg føler meg lurt. Magasinet er innpakket i plast, vi kan ikke åpne det for å sjekke innholdet før vi selger det, sier en ung romkvinne til nyhetsnettstedet.

– Vi ønsker egentlig å selge magasinet. Når de publiserer usanne ting som gjør folk forbannet, så får vi kanskje ikke solgt noen flere blader, sier en av de åtte Filter snakker med.

Kontroversielt

Evenrud har ikke vært tilgjengelig for kommentar for noen medier denne uka. Flere medier, inkludert Vårt Land, har gjort gjentatte forsøk på å nå ham for at han skal kunne komme med sitt tilsvar til kritikken.

I selve bladet uttrykker han at dette er et ønske om å slippe til stemmer som etter hans syn er blitt sensurert i offentligheten, ved at de aktuelle organisasjonene ikke har fått delta på Arendalsuka.

I lederen Evenrud selv har skrevet skriver han blant annet at dødstallene i Auschwitz «i det stille er blitt kraftig nedjustert» og at de som har forsket på dette har blitt forsøkt tiet ihjel.

LES OGSÅ: Antisemittisme er et økende problem for unge europeiske jøder, ifølge studie

I et fotnote viser han til den kontroversielle akademikeren Robert Faurisson, som i løpet av sin karriere blant annet benektet eksistensen av gasskamre under krigen, hevdet at Anne Franks dagbok var falsk og han stilte spørsmål ved troverdigheten til overlevende jøder som fortalte om hva de ble utsatt for under krigen.

Faurisson mistet i 1991 jobben som professor ved universitet i Lyon på bakgrunn av disse påstandene.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter