Nyheter

Militærjunta ofrer leiesoldater for selv å overleve

Den folkelige kampen for demokrati fortsetter i Sudan. Landets sterke mann sørger for å sende leiesoldater til krigen i Jemen, som sikrer militærjuntaen støtte fra oljerike Golfstater.

Søndagens demonstrasjoner i Sudan var de største siden forhandlingene mellom protestbevegelsen og militærjuntaen gikk i lås 27. mai. Ifølge protestbevegelsen ble 11 mennesker drept, slik at totalt mer enn 128 personer skal ha mistet livet i sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Sudan de siste ukene.

Strid om overgangsregjering

Den bredt sammensatte protestbevegelsen støtter et forslag fra den etiopiske utsendingen Mahmoud Dirir om en overgangsregjering. Denne skal bestå av et styringsråd med åtte sivile og sju militære medlemmer, og et roterende lederskap.

Militærjuntaen som styrer Sudan avviser imidlertid et veikart for et sivilt ledet overgangsstyre. De fleste observatører tror general Mohammed Hamdan Dagalo (45), som er nestleder i militærjuntaen, har som mål å sikre seg makten gjennom et nyvalg der den demokratiske opposisjonen vil få for liten tid til å organisere seg mot et parti han vil etablere.

LES MER: Krigsherre og kommende despot?

Leder sikkerhetsstyrke

General Hamdan Dagalo, en tidligere kamelhandler og militsleder med tilnavnet Hemeti, leder myndighetenes paramilitære sikkerhetsstyrke Rapid Support Forces (RSF), som spiller hovedrollen i den brutale framferden mot demonstrantene i hovedstaden Khartoum.

Trolig er et sted mellom 30.000 og 50.000 RSF-soldater under generalens kontroll.

RSF sprang ut av og ble opprettet i 2013 som et ledd i myndighetenes kontroll med den beryktede janjaweed-militsen i Darfur. Janjaweed ble brukt av Bashir-regimet i en konflikt som startet i 2003 mot lokale ikke-arabiske militsgrupper. De stod bak bestialske overgrep som førte til folkemordstiltale mot Sudans president Omar al-Bashir ved Den jnternasjonale straffedomstolen i Haag.

LES MER: Stripe av arabisk protest

Bidrar i Jemen-krigen

En vesentlig grunn til general Mohammed Hamdan Dagalo selvsikre framferd, er at hans RSF siden mars 2015 har bidratt med store troppestyrker til den arabiske alliansen i krigen i Jemen.

Innsatsen blir belønnet med rundelig politisk og økonomisk støtte fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE), inklusive en militær hjelpepakke på 500 millioner dollar.

Ifølge forsker Noha Aboueldahab ved Brookings Doha Center, er trolig et sted mellom 8.000 og 14.000 sudanske RSF-soldater i Jemen, blant dem mange barnesoldater rekruttert fra Darfur.

Krigen i Jemen har utviklet seg til en av de verste humanitære katastrofene i moderne tid, med opp mot 80.000 drepte og millioner drevet på flukt.

LES MER: Jemens mødre og barn dør

Får rik belønning

Den saudiledete alliansen mot den jemenittiske houthi-militsen, vet å sette pris på generaler som Hemeti som sikrer leiesoldater så Saudi-Arabia og UAE kan minimalisere tap av egne soldater. Ifølge Noha Aboueldahab betaler de opptil 10.000 dollar per sudansk leiesoldat som deltar.

– Våre bånd til Saudi-Arabia og UAE er svært sterke. For eksempel har vi 30.000 soldater som slåss side ved side med den arabiske koalisjonen (i Jemen). Noen aktører vil sabotere våre gode bånd med Sadi-Arabia og UAE, og det er uakseptabelt, sa general Mohammed Hamdan Dagalo i en tale i Abri i utkanten av Khartoum for halvannen uke siden.

Kaller seg redningsmann

I et ferskt intervju på sitt kontor i Khartom med The New York Times, beskriver generalsen seg som Sudans redningsmann, etter at landets mangeårige president Omar al-Bashir ble avsatt 11. april etter omfattende protester.

LES MER: Jubel etter Bashirs fall

– Hvis jeg ikke hadde kommet i denne posisjonen, ville landet vært fortapt, sier generalen som sikter mot presidentmakten.

Selv har han i likhet med andre regimelojale militærtopper tjent seg rik også på business, inklusive gullutvinning og virksomhet i byggebransjen.

---

Sudan-protester

  • Sudans president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren 11. april etter omfattende protester. Siden er landet blitt styrt av en militærjunta.
  • Samtaler har pågått mellom juntaen og protestbevegelsens ledere om hvordan landet skal styres videre.
  • 3. juni ble over 100 mennesker drept da sikkerhetsstyrkene brukte brutal makt mot demonstrantrer demonstrasjonen. Søndag skal 11 mennesker ha blitt drept i en ny, stor demonstrasjon.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter