Nyheter

Ansatte ved Akasia-barnehage varslet for fire år siden

Bergen kommune krever å få tilbakebetalt 28 millioner kroner fra barnehagekonsernet. Nå kommer det frem at ansatte hadde mistanke allerede i 2015.

Daværende hovedtillitsvalgt i Akasia Alexander Myrtvedt, og Geir Møller slo alarm allerede august 2015.

I et intervju med Bergens Tidende i august 2015 mistenkte de at Akasia ville i fremtiden bruke barnehagene til å hente ut penger til konsernet.

– En av hovedgrunnene til at Bergen kirkelige fellesråd (BKF) ønsker å skille ut barnehagedriften og forvaltning i egne aksjeselskap, er å generere ekstra inntekter til BKF. Det har jeg ingen god følelse for, sa Møller da.

LES SAKEN: Bergen kommune krever barnehagekjede for 28 millioner kroner

Lovbrudd

Etter at Bergen kommune foretok et større økonomisk innsyn med barnehagekjeden, mener kommunen at Akasia har brudd barnehageloven.

De krever tilbakebetaling av 28 millioner kroner som de mener har gått til moderselskapet i konsernet, og ikke på bemanning eller barna. Sammenlignet med andre barnehager, skal Akasia ha færre ansatte enn normalen.

Ifølge kommunen skal de også utnyttet penger fra foreldre.

Anita Knappskog, leder i Utdanningsforbundet i Hordaland, sier at ansatte i flere av barnehagene har meldt bekymring om lav bemanning.

– Hvis dette er riktig, og det er et resultat av bevisste handlinger, bør det få konsekvenser for noen, sier Møller.

Han er i dag hovedtillitsvalgt for Delta i BKF.

LES MER: Kritisk til kristne barnehager i konsern

Avviser

Ifølge NRK avviser Akasia AS' styreleder Jan Dagfinn Midtun at barnehagene har blitt brukt som en ulovlig profittkilde.

– Vi har sagt at en ikke skal regnet med å tjene penger på barnehagene i Akasia. Alt skal gå til drift, bemanning og barna, sier han.

Leder for Bergen kristelige fellesråd, Lars Kristian Stendahl Gjervik, sier at saken er under gjennomsyn, og han fortsatt har tillit til selskapet.

– Hvis det som står i rapporten stemmer, er dette veldig alvorlig. Men først må styret komme med sine svar rundt rapporten. Når vi vet utfallet kan vi vurdere hvilke konsekvenser saken skal få. Det er for tidlig å si noe om det nå, sier Gjervik.

LES MER: Vil saksøke kirke for barnehagesatsing

---

Akasia-barnehagene

  • Konsernet driver 18 barnehager i Bergen.
  • Barnehagekjeden er eid av Akasia AS. Jan Dagfinn Midtun er styreleder.
  • Akasia er under Bergens kirkelige fellesråd (BKF), som er en del av DNK.
  • Kjeden tar seg av over 1000 barn, og har flere hundre ansatte.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter