Nyheter

Ap presser alle til å stemme om KrFs abortseier

Ap markerer motstand mot innstramming av fosterreduksjon med å presse frem fulltallig stortingssal under avstemningen.

I innstillingen fra Helse- og omsorgskomitéen serverer Ap og SV omfangsrik kritikk mot den omstridte lovendringen fra Solberg-regjeringen. Men flertallet av Høyre, Frp, KrF og Venstre stemmer den igjennom neste torsdag ettermiddag.

Men Ap presser partiene til siste slutt: Partiet har bedt samtlige av de 49 representantene delta under avstemningen. Dermed tvinges regjeringspartiene til å gjøre det samme for ikke å tape den.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Fordi vi ikke står overfor en hvilken som helst sak, men en endring som kom fordi KrF ville sikre Erna Solberg som statsminister. Det er hverken faglig utredning bak lovendringen, ei heller noe flertall for den. Det er bare konservative krefter i et KrF med 4,2 prosent av stemmene som ønsker dette, svarer Aps helsetalskvinne, Ingvild Kjerkol.

LES OGSÅ: Venstre-topper om Frps bomkrav: «Det er komplett umulig»

Liberale blå stemmer nei?

En rekke representanter i Venstre og Frp er dypt uenig i innstrammingene i abortloven, men må stemme ja for å følge opp enigheten i Granavolden-erklæringen. Ap gjør det dermed umulig for de som føler dette ubekvemt å få såkalt utbytting. Altså må disse være til stede og stemme for noe de selv er mot.

– Gjør Ap et forsøk på å få disse representantene til å snu og stemme mot endringen?

– Norske kvinner bør i alle fall se hvem som holder det de lover og hvem som bidrar til å innskrenke kvinners selvbestemmelse.

– Hva sier du til påstander om at Ap slik bidrar til å polarisere abortspørsmålet?

– De som polariserer, er de som endrer dagens abortlov på et så tynt grunnlag. En minnelig debatt forutsetter felles spilleregler. Det har aldri vært tilfellet i denne saken. For Erna Solberg lar et parti med 4,2 prosent av stemmene få endre en lov, svarer Kjerkol.

Klart for intens debatt

Ap mobiliserer troppene til å holde en rekke innlegg – og det kan gå mot en lang og intens debatt. KrF-talsmann og leder av Helsekomitéen, Geir Jørgen Bekkevold, mener Ap går vel langt:

– Jeg tolker Ap dit hen at de vil ha mest mulig oppmerksomhet om lovendringen. Det er en ærlig sak. Men jeg mener de går for langt i sin kritikk. Ap fremsto mer dempet forrige gang spørsmålet ble drøftet i stortingssalen.

– En ren protestmarkering og et bidrag til mer polarisering?

– Ja, og det er grunn til å presisere at kvinnes selvbestemmelse i abortloven fortsatt står fast. Dette handler om å gå tilbake på en endring om fosterreduksjon fra 2016. Men Ap har sin fulle rett til å markere seg. Det ville KrF også gjort i opposisjon.

LES OGSÅ: Slik kan Frps tøffe bomkrav være en oppskrift på utmarsj

Ap: «Påføre skyld og skam»

Ap og SV går tidvis hardt ut i innstillingen som Helse- og omsorgskomiteen har avgitt om at alle søknader om fosterreduksjon nå må behandles i nemnd:

– Å tvinge flere kvinner som står i vanskelige valg, til å måtte møte i nemnd er å påføre dem skyld og skam, og viser liten tillit til kvinners evne til å ta selvstendige og gode valg, heter det.

Ap og SV «vil derfor på det sterkeste protestere mot å gjøre en slik innstramming av retten til selvbestemmelse». Lovforslaget stemples som «en historisk svekkelse av kvinnens rett til selvbestemmelse» og derfor «et svært uheldig tilbakeskritt i likestillingskampen».

LES OGSÅ: Heiser varselflagg om norsk bistand

Men Sp støtter KrFs seier

Sp er eneste parti utenfor regjeringen som støtter regjeringens lovendring. Partiet fristiller representantene i slike saker, men i partiprogrammet går partiet inn for forbud mot fosterreduksjon. I innstillingen kritiserer Sp regjeringen fordi «en lov av så stor betydning» foreslås endret «på bakgrunn av en partipolitisk forhandling og et spill om regjeringsmakt».

---

ABORTSTRID

  • I regjeringserklæringen fra Granavolden fikk KrF etter hard kamp gjennomslag for å «fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap».
  • Endringen av abortloven høster stor kritikk. Røde opposisjonspartier på Stortingert har gått kraftig i rette med forslaget.
  • Det er også fulgt av store protester fra kvinneorganisasjoner. Mobiliseringen var stor på kvinnedagen 8. mars.
  • Men i Stortinget har Høyre, Frp, Venstre og KrF flertall. Dermed går lovendringen igjennom uansett, om ikke svært mange enkeltrepresentanter bryter ut.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter