Nyheter

Kristendemokraterne ble valgtaper - men får millionstøtte til partikassen

Lenge lå KD, Danmarks KrF, an til å komme inn i Folktinget, men partiet tapte på oppløpssiden.

Valgdagsmålingene onsdag kveld sendte Kristendemokraterne (KD) tilbake til Folketinget for første gang på 14 år. Partiet krøp over sperregrensen på to prosent.

Men da stemme var talt opp sent onsdag kveld, måtte KD på nytt konstantere at de ikke klarte det denne gangen heller.

KD fikk en oppslutning på 1,7 prosent, noe som er mer enn en dobling sammenlignet med valget i 2015. Da fikk KD kun 0,8 prosent av stemmene.

Lenge lå partiet an til å få et såkalt kretsmandat i valgkretsen Vestjylland, men opptellingen viste at KD manglet 191 stemmer på å sikre seg dette setet.

Svært skuffet

Fungerende partileder Isabella Arendt er svært skuffet over at partiet ikke kommer inn i Folketinget.

– Men KD er fremdeles en del av det politiske landskapet i Danmark. Vi har fremdeles mandater både regionalt og lokalt i kommunene, sier hun til Kristeligt Dagblad.

«Vikaren fra himmelen»

Da årets valgkamp startet i mai, ble KD-leder Stig Grenov sykmeldt, og nestleder Isabella Arendt måtte steppe inn på meget kort varsel. Det er med den 26 år gamle statsvitenskapsstudenten i front at KD har løftet seg.

Grenov skal gå av i oktober, men har allerede nå pekt på Arendt som sin etterfølger. Under valgkampen gav danske medier Arendt tilnavnet «vikaren fra himmelen». Den fungerende KD-lederen gjorde det nemlig svært godt i partilederutspørringer og partilededebatter.

Økt partistøtte

Selv om Kristendemokraterne ikke nådde hovedmålet, gir valget et solid påfyll i partikassen. For med 60.007 stemmer får KD 1.980.231 danske kroner i årlig partistøtte – eller nesten åtte millioner danske kroner de neste fire årene.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter