Nyheter

Fem foreldreløse barn overlevert til norske myndigheter i Syria

Fem foreldreløse barn som ble funnet i flyktningleiren al-Hol nordøst i Syria i april, er overlevert til norske myndigheter i landet, ifølge NRK.

1 av 2

De fem barna er mellom ett og sju år gamle og i en uttalelse til NRK bekrefter kurdiske selvstyremyndigheter at de er overlevert til norske myndigheter.

Norsk UD bekrefter overfor NTB et møte med lokale kurdiske myndigheter i Syria.

– I møtet ble den humanitære situasjonen i nordøst Syria diskutert. Norske myndigheter har over lengre tid arbeidet for å finne en løsning for de foreldreløse barna, slik det har vært sagt siden 23. april. Utover det har vi ingen kommentar, sier pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i Utenriksdepartementet til NTB.

Foreldrene til barna som er overlevert norske myndigheter, er en etnisk norsk kvinne (30) fra Oslo og en afrikansk mann (31). Foreldrene reiste til Syria for å knytte seg til terrorgruppa IS. Faren skal være død og moren forsvunnet.

Aftenposten møtte fire av de fem barna da de besøkte leiren i april. Da ble barna ivaretatt av en kvinne som var venninne med barnas mor, ifølge avisa. Etter dette åpnet statsminister Erna Solberg (H) opp for å hente hjem barna, men understreket at det ville bli en krevende prosess.

LES OGSÅ: Vil ha muslimske fosterhjem for IS-barn

Flere løslates

Søndag ble det kjent at kurdiske myndigheter planlegger å løslate 800 syriske kvinner og barn fra al-Hol-leiren i Syria og overlate dem til familiene.

Al-Hol-Leiren huser nærmere 74.000 krigsflyktninger, blant dem tidligere IS-krigere og deres ektefeller og barn.

Over 30.000 av dem som befinner seg i leiren er syrere, og de første som løslates vil bli overlevert til familiemedlemmer, opplyser en talsmann for kurdiske myndigheter.

Det er første gang en større gruppe løslates fra al-Hol-leiren, men det ventes at ytterligere en gruppe vil bli satt fri i forbindelse med feiringen av id al-Fitr, som markerer slutten på fastemåneden ramadan.

LES OGSÅ: Tyskland henter hjem barn av IS-foreldre, mens Norge kritiseres

Norsk strid

PST anslår at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria, og minst fem av disse er foreldreløse og befinner seg i al-Hol-leiren.

Mens Solberg har åpnet for å hente hjem de foreldreløse norske barna, er det strid i regjeringen om hva som bør skje med de øvrige barna og deres IS-foreldre.

Venstre mener alle de norske barna bør hentes hjem, ikke bare de foreldreløse. KrF vil også hente hjem barnas mødre, mens Frp krever DNA-testing av barna og mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter