Nyheter

Diakonikonferanse samler landets kirketopper

Regjeringen ønsker tettere samarbeid mellom kommuner og menigheter for å løse sosiale utfordringer. I går møttes kirketopper for å drøfte hvordan det kan gjøres.

– Det står ikke andre trossamfunn eller livssynssamfunn klare til å fylle tomrommet dersom kirken forsvinner fra små og store lokalsamfunn. Derfor er den rollen Dnk har veldig viktig, både i glede og i sorg for mange mennesker rundt om i landet, sa trosminister Kjell Ingolf Ropstad på Gardermoen mandag.

Rundt 60 valgte og ansatte ledere fra de 25 største kirkelige fellesrådene var samlet for å diskutere diakonale og sosiale samarbeidstiltak mellom kirke og kommune. Anledningen var den årlige storkommunekonferansen i regi av KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA).

LES MER: 14 millioner til diakoni fra statsbudsjettet fordelt - HEF kritisk

Inspirasjon

I den såkalte Granavolden-plattformen tar regjeringen til orde for økt samarbeid mellom kommunene og trossamfunnene for å løse sosiale og diakonale utfordringer.

Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA, beskriver konferansen som en møteplass mellom de som sitter med ansvaret i Den norske kirke og fagmiljøer med relevant kompetanse.

– Kirken er strengt tatt ikke en offentlig sektor, men er en stor folkekirke med i underkant av fire millioner medlemmer. De som sitter lokalt skal vite om prosesser på den kommunale siden, slik at man finner hverandre og skaper samhandlingsmønstre, sier hun.

Innovasjon

Lars Ueland Kobro, seniorforsker og leder av Universitetet i Sørøst-Norges satsing på sosialt entreprenørskap, var en av talerne på konferansen. Han snakket om samskaping som strategi for diakonal innovasjon.

– Sosial eller diakonal innovasjon er nye løsninger som dekker et sosialt behov som er udekket eller løst på en utilfredsstillende måte i dag. Sosiale entreprenører er personer som finner de nye og nyttige løsningene, sier han.

Ifølge Kobro handler diakonalt entreprenørskap om å stille spørsmål og finne nye løsninger på sosiale problem lokalt i menighetene.

– Sosiale innovasjonsimpulser kommer nedenfra. Ikke først og fremst fra dem som vet hvor skoen trykker, som vi ofte sier. Det er et problemfokus. Løsninger kommer i stedet ofte fra dem som har skoene på, og som derfor vet hvor i skoen vi bør sette trykket. Det er et ressursfokus – nedenfra! Det er der vi må slippe fram innovasjonene, det er der kirken må slippe fram det diakonale entreprenørskapet.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter