Nyheter

Ny rekord for bomlistene på måling

Fem prosent av respondentene i Vårt Lands måling stemmer på gruppen «andre». Over halvparten av disse sier at de ville stemt på bompengelister.

1 av 2

Av partiene er det Høyre som går mest fram på Vårt Lands maimåling – med 2,5 prosent til 22,9. Men den aller største framgangen er det faktisk gruppa «andre» som har.

Gruppa av partier under kategorien «andre» går fram hele 2,7 prosent til fem prosent – og er dermed større enn både Venstre, KrF, Rødt og MDG. Det er oppsiktsvekkende, ifølge Johan Giertsen ved UiB og Poll of polls.

Nasjonalt

Og ikke nok med det: halvparten av dem som har svart at de ville stemt på andre partier enn de ni største oppgir at de ville stemt på bomlister, viser Vårt Lands måling.

LES OGSÅ: Ap går sterkt tilbake - borgerlige vokser

Omgjort til prosent blir det da ca. 2,5 prosent av velgerne – omtrent like mange som stemte på Rødt ved valget i 2017. Etter det Giertsen kjenner til er det første gang på en stortingsmåling at bompengelistene ligger så høyt.

– Det betyr at bomlistene er mer enn et vestlandsfenomen. Det mest spennende er hva dette betyr for kommunevalget i Oslo, det er det ingen som vet ennå, sier Giertsen.

Kan avgjøre

Han påpeker at hvis bomlistene klarer å hente velgere fra hele spekteret i Oslo slik de ifølge målinger har gjort i både Bergen og Tromsø, kan det vippe blokkflertallet i borgerlig favør. Giertsen mener bomlistenes maktpotensiale ligger i at de henter velgere fra begge fløyer.

– Det mest spennende er om Ap vil lekke til bomlisten. For hver velger de lekker til bomlistene vil byrådsblokken svekkes, påpeker han.

Frp lekker

Det er spesielt Frp som, tross økning på målingene, lekker velgere hit. Ti prosent av dem som stemte Frp ved sist valg oppgir nå at de vil stemme på «andre».

– Det å tape nesten ti prosent til gruppen «andre» er ganske uvanlig. Så her kan det ligge noe interessant, sier Bernt Aardal.

LES OGSÅ: «Ap er det største opposisjonspartiet, men kommer helt i skyggen av denne polariserte debatten»

Om man ser på alle Frp-velgerne fra 2017 som oppgir at de ville stemt på et annet parti, går en tredjedel av dem til andre-gruppen.

Uvanlig

Aardal mener denne utviklingen er interessant.

– «Andre»-gruppen er større på kommunevalg, men jeg merket meg avgangen fra Frp, sier han.

Giertsen påpeker at Frp dermed tross alt gjør en svært god måling – de øker til tross for denne ganske betydelige lekkasjen.

Ifølge Norstat sier halvparten av dem som oppgir at de ville stemme andre ved stortingsvalg at de ville ha stemt på bompengelister. Det kan få avgjørende betydning også ved kommunevalget. Den ferskeste målingen i Bergen viser for eksempel at Bompengelista er byens største parti.

LES OGSÅ: KrF under sperregrensen - syvende måned på rad

– Står last og brast

Bompenger var hovedtemaet på Frps landsmøte tidlig i mai, og det var stort engasjement for saken. Nestleder Sylvi Listhaug kommenterer velgerovergangen slik:

– Frp er det eneste partiet som over tid har stått last og brast i kampen mot bompenger. Dette er en sak som engasjerer, og vi kommer til å fortsette arbeidet mot bompenger både lokalt og nasjonalt.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter