Nyheter

Feirer jubileum med ny salme

Den nye salmen «Glimt av Guds himmel på jord» traff stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen rett i hjertet da den i helgen ble lansert til Borg bispedømmes 50-årsjubileum.

Bilde 1 av 4

Salmen med tekst av Ingrid Brækken Melve og melodi av Ivar S. Haugen ble for første gang brukt i Fredrikstad domkirke sist søndag.

Kapellanen i Søndre Skjeberg og organisten i Rolvsøy hadde ikke møtt hverandre før de ble utfordret av bispedømmerådet til å skrive en jubileumssalme. Men ifølge tekstforfatter Melve fant de straks tonen.

– Vi hadde begge fått beskjed om at det skulle være en salme som appellerte til mange forskjellige mennesker, en salme som skulle skape bilder som mennesker flest kan kjenne seg igjen i, sier Ingrid Brækken Melve.

LES MER: Vil ta bedehuset over i verdensmusikken

Tidsaktuell

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen var til stede i Fredrikstad domkirke sist søndag. Hun tok kontakt med tekstforfatteren etter gudstjenesten, for å fortelle hvor flott hun syntes den nye salmen var.

– Hvis intensjonen med salmen var å skape en gjenkjennelse i vanlige menneskers liv, så synes jeg de har lykkes fullt ut. Hos meg fanget salmen både store følelser rundt troen, og hverdagslige følelser knyttet til vår tid. Selv om jeg også er glad i de gamle, trygge salmene, så er det viktig at vi også får flere nye salmer i et mer tidsaktuelt og hverdagslig språk, sier politikeren som ble valgt inn på Stortinget i 2013, og har vært stortingspresident siden mars i fjor.

– Tror du salmer som dette kan få flere til å gå i kirken?

– Det ser jeg slett ikke bort fra. Jeg synes tekstens kombinasjon av de små ting og de store spørsmål, på en fin måte får fram at kirken er for alle. Og at den har plass til alle. At deler av teksten også henspeiler direkte på ungdom, med strofen «når ungdommens modige håp og protest, kan spre seg lik ringer i vannet», synes jeg også er bra.

LES MER: – Mye dårlig barnemusikk

Kjærlighetens høysang

Refrenget i salmen er: «Da ser vi i gåter, i speil og i spor glimt av Guds himmel på jord.»

– Kan du se slike glimt av Guds himmel på jord?

– Ja, for eksempel når epletreet i hagen blomstrer, på nytt og på nytt, da gjør jeg det. Da opplever jeg små øyeblikk av dyp glede og takknemlighet.

Tekstforfatteren Ingrid Brækken Melve setter stor pris på alle de hyggelige tilbakemeldingene. Da hun begynte å tenke på teksten, mens hun hadde fødselspermisjon og gikk turer alene, spurte hun seg selv hva som gjorde henne lykkelig. Hva som ga henne et glimt av noe større?

Hun tok raskt utgangspunkt i 1. Korinterbrev 13, som hun opplevde favnet det hun etterspurte. Som prest visste hun at bibelteksten var mye ønsket, og dessuten veldig anvendelig – både i bryllup og begravelser.

– Målet var å gi bibelteksten om Guds kjærlighet som noe vi kan se i speil og gåter, et konkret og hverdagslig uttrykk. Teksten skulle ikke være vanskelig, og den skulle være lett å synge, sier Ingrid Brækken Melve.

Hør salmen her:

BORG 50 ÅR: Vi er stolte av å presentere den fantastisk flotte jubileumssalmen til Borg bispedømme: «Glimt av Guds himmel på jord»! Den er skrevet av Ingrid Brækken Melve og Ivar S.Haugen. Søndag 26.mai kl 11 kan du være med å synge den på jubileumsgudstjenesten i Fredrikstad domkirke. Skjeberg menighetsliv Rolvsøy kirke Hege Fagermoen

Posted by Den norske kirke i Borg on Wednesday, May 22, 2019

LES MER: Vil lære Bach, Luther og norske folketoner

Glimt av Gud

– Har du bevisst unngått kirkelige uttrykk som synd og frelse?

– Det har vel vært mer ubevisst. Det er jo snakk om en jubileumssalme, og da valgte jeg en annen ordlyd. Jeg var også bevisst på å få frem at vi ser glimt av Gud, vi ser ikke ham.

Tekstforfatteren la ingen føringer for melodien som Ivar S. Haugen skulle skrive. At de skjønte hverandre, og hva som var hensikten med salmen, holdt i massevis, sier hun.

For Ivar S. Haugen var det viktigste at salmen skulle være anvendelig for mange.

– Jeg ønsket at melodien skulle formidle og pakke ut innholdet i teksten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter