Nyheter

MDG vraket vindkraftforbud etter massiv debatt

Miljøpartiet De Grønnes landsmøte valgte lørdag å gå inn for en restriktiv linje med tanke på vindkraftutbygging. Både et forslag om å øke utbyggingen og et som ble tolket som utbyggingsforbud ble vraket.

En resolusjon om vindkraft og naturvern ble den mest debatterte på MDGs landsmøte fredag kveld. Da diskusjonen var over, nesten en time på overtid, var det tydelig at det var steile fronter i salen.

Lørdag var det tid for votering. Da endte landsmøtet med å gå inn for et kompromiss som fastslår at framtidige vindkraftkonsesjoner på land bør forbeholdes områder med eksisterende inngrep og infrastruktur, og at helt uberørt natur aldri skal bygges ut.

De vedtok også at fylkesmannens innsigelsesrett i arealsaker skal styrkes og at berørte kommuners syn skal være avgjørende for tildeling av konsesjon.

Natur mot klima

Det utkrystalliserte seg tidlig to ytterpunkter i debatten fredag: de som ønsket mer utbygging av vindkraft for klimaets skyld, slik at Norge kan være et grønt batteri for Europa og bidra til omstilling.

– Om vi ikke bygger ut vindkraft gir vi nytt liv til kullkraftverkene som skulle stenges ned. Vi sørger for at gass blir Europas alternativ. Prisen for å bygge ut vindkraft er høy, men prisen ved å ikke gjøre det er ennå høyere, sa delegat Herman Ekle Lund.

LES OGSÅ: «Inntrykket er at MDG er et urbant sykkelparti uten vilje til massiv satsing på kollektivtransport»

På andre siden sto dem som ikke ønsker vindkraft på land i det hele tatt og mener det ødelegger verdifulle naturområder.

– De som ikke skjønte sprengkrafta i Acer-saken bør lytte varsomt til det som skjer nå. Folk er forbanna fordi de opplever at naturen de er så glad i blir omgjort til industriområder med konstant støy, veiutbygging med mer, sa delegat Sindre Sørhus.

Kompromiss

En lang rekke talere, blant dem Eivind Trædal, gikk under debatten opp på talerstolen og mente forslaget som opprinnelig var innstilt, som sa at vindkraftutbygging på land kun skulle skje i eksisterende industriområder, i praksis innebar et forbud. Dette fordi industriområder som oftest er dårlig egnet og ikke sammenfaller med steder der vindkraft kan bygges ut, etter talernes syn.

De ønsket et kompromiss som ivaretok muligheten til å bygge ut vindkraft på land, men uten å eksplisitt gå inn for at man bør bygge ut mer enn i dag. Dette tok komiteen innover seg.

LES OGSÅ: Vindkraftopprør på MDGs landsmøte

Dermed landet landsmøtet på en formulering om at «Fremtidige vindkraftkonsesjoner på land i Norge bør forbeholdes områder med eksisterende inngrep og infrastruktur, og skal ikke redusere områder med urørt preg eller andre natur- og friluftsverdier. All utbygging skal skje skånsomt og med lokal involvering. Helt uberørt natur skal aldri utbygges av landbasert vindkraft.»

Samtidig vedtok partiet blant annet at de sier nei til alle vindkraftprosjekter som svekker livsgrunnlaget til urbefolkning og at regjering må sette av midler til en omfattende satsing på norsk offshore vindkraft.

LES OGSÅ: MDG-ere vil vrake sykkelstempelet: - Vi er ikke bare et byparti

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter