Nyheter

Misfornøyd med jutisministerens svar

– Kallmyr svarer ikke på spørsmålet, sier SVs Petter Eide om Gaza-returene.

– Han sier at han ikke instruerer i enkeltsaker. Det er helt riktig, og det skal han heller ikke. Det har vi ikke bedt ham om, sier SVs stortingsrepresentant Petter Eide om justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Eide stilte et skriftlig spørsmål til Kallmyr om Gaza-returene, der han spurte om justisministeren ville vurdere en stans i returene til det er avklart hvilke forhold de tvangsreturnerte møter i Gaza og i Israel under returen.

LES MER: Tvangsreturnerte til Gaza risikerer livet.

Kallmyr: Har tillit til utlendingsmyndighetene

Justisministeren skrev i sitt svar at UDI og UNE hele tiden vurderer situasjonen, og at de per nå vurderer det som trygt.

«Jeg understreker at utlendingsmyndighetene gjør konkrete vurderinger i hver enkelt sak for å se om det er individuelle forhold som tilsier at utlendingen har behov for beskyttelse, og dermed ikke skal returneres,» skriver Kallmyr.

Statsråden presiserer at han ikke kan gripe inn i enkeltsaker, og at han «har tillit til at utlendingsmyndighetene foretar forsvarlige vurderinger.»

LES MER: Mener Netanyahu er en fare for demokratiet.

Faller for døve ører

– Det han bør gjøre er faktisk å undersøke det som har kommet fram i indikasjonene fra Vårt Land og NOAS. Han bør undersøke om prinsippet om trygg retur kan gjennomføres. Det kan han ikke dytte til UDI og UNE, sier Eide.

Eide er positiv til at Landinfo undersøker forholdene for tvangsreturnerte i Gaza, men mener deres bekymringer faller for døve ører.

– Det er fint at Landinfo går inn, men det har de gjort tidligere. Returene fortsatte også etter at Landinfo rapporterte (i november red.anm) at de som krysser fra israelsk side kan mistenkes for å være kollaboratører, sier han.

PU svarer ikke.

Politiets Utlendingsenhet ønsker ikke å svare på hvor mange palestinere som for øyeblikket befinner seg på utlendingsinternatet på Trandum, ettersom det vil være å kommentere pågående saker. Imidlertid er Vårt Land fra tidligere kjent med at to personer ble uttransportert til Gaza i 2018, og at minst én person er blitt uttransportert i 2019.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter