Nyheter

Norske medier: Få muslimer, mye islam

Selv om islam er et av temaene som blir mest omtalt i norske medier, har Norge så få muslimske journalister at de ikke viser på statistikken. – Uheldig for norsk journalistikk, sier medieforsker.

– Sakene om islam vekker ofte mye oppsikt og er ofte hva man kaller en «klikksak», sier Bibi Fatima Musavi (21).

Hun er én av tre muslimske studenter i klassen sin på journaliststudiet ved OsloMet. Bibi visste godt at hun ville skille seg ut på studiet, og det var nettopp derfor hun tok et utradisjonelt studievalg. Hun ville bidra til et større mangfold, om hun så må være blant de første.

Medieundersøkelsen 2019 viser at det så få muslimske journalister i Norge, at gruppen er usynlig i undersøkelsen. Dette til tross for at nyhetsarkivet Retriever viser at norske aviser i fjor skrev over 36.000 artikler om islam.

– Alle har en mening om islam, og sakene er ofte negativt vinklet. Muslimer blir ofte fiendtliggjort, og fordi jeg er synlig muslim føler jeg meg ofte angrepet når enkelte nettsider omtaler muslimer, sier Musavi.

LES MER: Norsk journalist lurt til å hjelpe israelsk etterretningsagent med å sverte Smiths venner

Sjelden

Ifølge Medieundersøkelsen 2019 ser 27 prosent av norske journalister seg selv som kristne, mens hele 72 prosent svarte at de ikke bekjenner seg til en bestemt religion.

Ifølge fagbladet Journalisten er undersøkelsen har i ettertid fått kritikk fra UiO-professor Sigurd Allern for høyt frafall av respondenter, men daglig leder Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse sier til Vårt Land at «resultatene er representative for de gruppene vi har tatt med».

LES MER: Mediestøttemeldingen vil styrke NRK og lokalavisene

Muslimsk veteran

TV2-reporter Kadafi Zaman er en av Norges mest profilerte nyhetsreportere med flerkulturell bakgrunn.

– Om man dekker finans, krim eller sport så er det ikke troen på Kristus eller Allah som gjør at man blir en god journalist. Det er etikken, metoden og håndverket som er det avgjørende. Men noen ganger kan det være en fordel. For eksempel hvis man drar til muslimske land, eller hvis man skal bygge opp kildenettverk i muslimske miljøer.

– Hvorfor tror du det er så få muslimske journalister?

– Ting tar tid. Jeg tror det hjelper å ha synlige muslimske journalister som kan være forbilder for de unge. Før var det nesten ingen synlige reportere med muslimsk bakgrunn i de store redaksjonene. Slik er det ikke lenger. Det er dyktige muslimske journalister i for eksempel VG, Aftenposten, NRK og TV 2 i dag. Det er oppløftende, sier Zaman.

LES MER: Faster gjennom russetiden

'Uheldig'

Mona Abdel-Fadil forsker blant annet på medier, islam og samfunnskonflikter ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitet i Oslo. Hun synes undersøkelsen setter fingeren på problematisk at det er lite mangfold i journalistikken.

– Hvordan vet vi egentlig om hvorvidt en journalist er religiøs eller ikke? Hvis det stemmer det som har kommet frem i medieundersøkelsen, er det generelt sett uheldig for norsk journalistikk at vi ikke har større kulturelt og religiøst mangfold blant journalister. Jeg vil presisere at det ikke bare gjelder saker som omhandler religion, men at det dreier seg om all form for journalistikk.

Hun mener det vil være en berikelse for journalistikken å ha et større spekter av kulturelle og religiøse perspektiver blant journalister.

– Samtidig er det like viktig at en journalist med for eksempel muslimsk bakgrunn skriver om sport som at hun skriver om religion. Det er også et samfunnsproblem om det kun er en ensartet gruppe journalister som formidler kunnskap om kulturelt og religiøst mangfold ut til de tusen hjem, sier Abdel-Fadil.

LES OGSÅ: Skal smugle høyteknologiske bibler til Nord-Korea

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter