Nyheter

Biskop: Det sjamanen står for stemmer dårlig med det kirken står for

– Det gjelder særlig hans måte å møte syke mennesker på, sier biskop Anne Lise Ådnøy, som onsdag stengte kirken for sjamanen og prinsessen.

Bilde 1 av 2

Etter planen skulle prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett møtes til samtale i St. Petri kirke i Stavanger kommende mandag. Men onsdag snudde biskopen og stengte kirken:

– Det er de siste dagene kommet frem nye opplysninger i media om Shaman Durek og hans virksomhet. Stavangers biskop legger til grunn at arrangementet derfor ikke kan finne sted i et kirkerom, skriver Anne Lise Ådnøy i et brev til Domkirken og St. Petri menighetsråd.

Fått forståelse

Til NRKs Dagsnytt 18 utdyper Ådnøy beslutningen hun har tatt:

– Det handler om at jeg har siste døgn har fått en utvidet forståelse om hva han står for, og en del av det han står for stemmer dårlig med hva vi som kirke står for. Det gjelder særlig hans måte å møte syke mennesker på. Den er langt i fra den måten kirken møter syke og alvorlig syke

LES OGSÅ: Religionsekspert frykter mye show og lite dialog når prinsessen og sjamanen inntar Petrikirken

For pågående

Ådnøy sier det handler om at han tar penger for «disse møtene med syke mennesker» – og at «i kirken tar vi ikke betalt når vi ber for syke». Biskopen mener sjamanen er for pågående i møte med syke

På spørsmål fra Vårt Land om hva som fikk henne til å snu, sier biskopen.

– Jeg har på egenhånd innhentet informasjon om sjaman Dureks aktiviteter og jeg har fått informasjon andre har samlet inn.

– Hvilken betydning får din avgjørelse om å stenge kirken for sjamanen for det kirkelige dialogarbeidet i Stavanger?

– Jeg er veldig glad i dialogarbeidet, og tror ikke det skades av dette.

Ådnøy forteller Vårt Land at før hun tok avgjørelsen om å si nei til sjamanen og prinsessen i St. Petri kirke, fikk hun «en del henvendelser der folk ba meg gjøre akkurat dette, stenge kirken for arrangementet».

– Har du i dag fått hendvendelser fra folk som sier du ikke skulle ha snudd?

– Ja, det har jeg.

– Vil du sette ned foten for at dialogprest Silje Trym Mathiassen deltar på sjamanens og prinsessens arrangement når det nå flyttes til et hotell?

– Nei, det gjør jeg ikke.

På spørsmål om hun angrer på den første avgjørelsen om å la arrangementet få gå i kirken, sier Stavanger-biskopen følgende til NRK:

– Jeg angrer ikke på at jeg ikke satte foten end tidligere.

LES OGSÅ: Prinsessens nye kjæreste påkaller både engler og dyreånder for å fordrive ondskap

Turné om selvrealisering

Prinsessen og sjamanen skal ut på en foredragsturné om selvrealisering som starter i København søndag. Deretter bærer det videre til Stavanger, Tromsø, Oslo og Fredrikstad neste uke.

Ikke lenge etter at biskopens brev ble kjent, ble Durek Verrett intervjuet direkte på TV 2.

– Jeg er veldig skuffet, for jeg ville virkelig være der sammen med biskopen og disse folkene, og snakke om kjærligheten til religion. Jeg studerte kristendom og gikk på kristen skole. For i tillegg til sjamanisme ville faren min at jeg studerte verdensreligion, sa Verrett til kanalen.

«Fin kontrast»

Han fortalte om bestefaren som var syvendedags avdentist, som ønsket at barnebarnet skulle forstå religion.

– Jeg elsker religiøse mennesker, jeg har mange religiøse venner. Jeg trodde det ville være en fin kontrast å ha en vakker samtale i Guds hus. Å bli fortalt at jeg ikke får snakke, på grunn av sladder, viser ignoranse. Det er skuffende, sa prinsessens nye kjæreste.

Arrangementet i Stavanger flyttes til et hotell i byen.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter