Nyheter

Setter inn oljemilliarder - rett før borgerlig valgkamp-drama

Siv Jensens reviderte budsjett høster storm for oljepengebruk, men for regjeringspartnere er satsinger etterlengtet drahjelp.

Oslo  20190514.
Finansminister Siv Jensen etter pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen la frem et revidert statsbudsjett med økt oljepengebruk på nær 7 milliarder kroner og en lang rekke påplusninger går rett til hjertefelt for regjeringspartier som sliter på gallupene:

Frp-topper gleder seg over flere­ sykehjemsplasser, mulighet til riving av noen bom-
stasjoner – og avgiftskutt for gamle biler. Venstre-folk kapret millionsatsinger på klimainvesteringer, fjerning av moms på e-bøker og bedre sykelønnsordning for «grundere».

LES OGSÅ: Justisminister Kallmyr om asylpolitikken: «Eg kjem til å vere strikt»

Lovpriset

Og «debutanten» KrF var raskt ute med lovprisning av satsinger for fritidskort for barn – og satsingen på eldrefeltet.

– Hvor god er drahjelpen av budsjettet i høstens valgkamp?

– Når det her er satsinger på eldre og barnefamilier, så sammenfatter jo det våre valgkampsaker. Mange lokalpolitikere hos oss føler de får gjennomslag i budsjettet. Det er bra. Hvordan effekten blir, får vi komme tilbake til, svarer Tore Storehaug, KrFs finanstalsmann i Stortinget.

Lettelse i Venstre

I rene kroner er millionsatsingene på Frps felt høyere enn hos KrF.

– Blir dere «avspist» – teller «kjøttvekta» mest internt?

– Slett ikke. Helheten står vi sammen om. Og KrF er spesielt fornøyd med gode tiltak for barnefamilier og Frp og KrF er jo allierte i å få på plass flere nye omsorgsplasser, svarer Storehaug.

I Venstres ledelse er det lettelse. Uten at topper sier det rett ut, mener man nettopp dette reviderte budsjettet gir noe de trenger akkurat nå: Synlige saker som gir drahjelp i en valgkamp.

LES OGSÅ: KrF med budsjettglede over mer til barn og eldre

Oljesmurt valgkamp?

Når borgerlige regjeringspartier skryter av budsjetter, priser Høyre «helheten». Finanstalsmann Henrik Asheim gjør det denne gangen også. Han avviser påstander om budsjettrevisjonen er oljesmurt til valgkamp.

– Økningen i oljepengebruk kommer blant annet av at elbilpolitikken – med avgiftslettelser – virker bedre enn man hadde trodd. Dessuten fordeles utgifter med klimakvoter nå på to år – og ikke ett.

– Men summen av ekstrabevilgninger gir vel effekt for regjeringskolleger som sliter?

– Slik har man ikke tenkt når man lager budsjetter. Men det er klart at det også finnes rom for satsinger som er gjenkjennelige for partiene, det er viktig, svarer Aasheim.

Høvlet bort

De store postene som finansminister Jensen sparer penger til omfordeling på, er mindre antatt vekst i trygde-­utgifter (2,5 milliarder) og utsatt salg av klimakvoter (2,5 milliarder). Men til tross for markert mer oljepengebruk, inneholder budsjettendringen også en ­serie småkutt:

Tabellene viser at flyktningutgifter her hjemme – som er godkjent som bistand – øker. Mindre millionbeløp på i sum rundt 100 millioner kroner er høvlet bort fra enkelte bistandsposter og brukt på andre felt. Innholdet i dette hadde ikke KrFs stortingsapparat eller KrF-talsmann Storehaug noen forklaring på like etter at Jensen hadde lagt frem proposisjonen.

I ukene fremover har finanspolitikerne i Høyre, KrF, Venstre og Frp på Stortinget åpning for å finforhandle justeringer. Men det uklart hvor mye de har anledning til å flytte på.

LES OGSÅ: KrF på desperat jakt etter ny general

Godbiter for å løfte Solbergs makkere

Knapt noen regjering lar være å bruke et revidert budsjett til litt ekstra utsalg av markeringer i et valgår. Her er smakebiter:

Frp og KrF anser begge tilskuddet til 900 heldøgns omsorgsplasser som en seier. Frp feiret flere av seirene sine på landsmøtet for halvannen uke siden:

• 200 millioner til å bygge ned bomstasjoner.

• Engangsutgiften for motorsykler reduseres med 10 prosent og engangsavgiften på biler eldre enn 20 år fjernes fra 1. juli.

• Ny tilskuddsordning til kjøkken på sykehjem.

Grønne grep

Venstre er på vei opp fra 2-tallet på galluper. Partifolk trekker frem flere seiere i revidert budsjett:

• 100 millioner ekstra til klimainvesteringsfondet Nysnø – fondet får samlet en halv milliard i år. Også Enovas samlede beløp blir like stort. Det plusses på med 50 millioner.

• 60 millioner til ny støtteordning for gods på jernbane – 25 millioner til omlegging til nullutslipp for hurtigbåtene.

• Merverdiavgift på 25 prosent på e-bøker og strømmetjenester med e-bøker fjernes.

• Sykelønnsordningen for selvstendig næringsdrivende økes fra 75 til 80 prosent.

KrF-pakke med satsinger

Under landsmøtet feiret KrF gjennomslag for at omstridte endringer i pleiepengeordningen fjernes fra 1. juli.

• 30 millioner skal redde Veterinærinstituttets regionale nærvær – statsråd Olaug Bollestad har kjempet for dette.

• 20 millioner bevilges til istandsetting og bedre sikring av kirker.

• 10 millioner til ny satsingssaken fritidskort for barn. Arendal og Vadsø skal være pilotkommuner.

KrF måtte sluke cider

For første gang siden 2005 er KrF på innsiden ved et revidert statsbudsjett. Partiet har måttet sluke en lettelse for alkoholbransjen, Venstre og Frp: I fjor var det ølbryggerier – i år får ciderprodusenter avgiftskutt.

– Hvor bra er det for folkehelsen?

– Hvis vi først skal ha ciderproduksjon, så er det bra at produsentene er bitte små. Lettelser som kom for øl i fjor, blir nå produktnøytrale. Derfor er endringen en justering, svarer KrF-talsmann, Tore Storehaug.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter