Nyheter

Sanner får viljen sin – Kallmyr overtar HRS-støtten

Statsstøtten til omstridte Human Rights Service (HRS) bevilges over justisbudsjettet istedenfor å tas fra integreringspotten i revidert nasjonalbudsjett.

Dermed frigjøres 1,3 millioner kroner i Høyre-nestleder og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanners budsjett, mens Frps ferske justisminister Jøran Kallmyr får en tilsvarende utgift på sitt bord.

Sanner varslet allerede i desember at han ville ha HRS ut av budsjettet sitt.

– Justis- og beredskapsdepartementet har ansvar for innvandringspolitikken. Vår vurdering er at det er mer naturlig at HRS fremover får støtte over deres budsjett, sa han fra talerstolen på Stortinget.

LES OGSÅ: Vil strupe statsstøtte til HRS – ber Hege Storhaug søke pressestøtte

Bråk

Bevilgningen til HRS skapte en god del hodebry for regjeringen i forbindelse med det opprinnelige statsbudsjettet i fjor høst.

Først ble det klart at støtten skulle kuttes med en halv million kroner, noe som utløste raseri fra en rekke Frp-politikere som kalte Sanner «smålig» og anklaget ham for å drive sensur.

Raseriet tiltok ytterligere da støtten til den innvandringskritiske organisasjonen var helt fjernet i Kunnskapsdepartementets opprinnelige budsjett. Til slutt gjorde finansminister Siv Jensen (Frp) det klart at støtten ville komme på plass i forhandlingene på Stortinget.

– Må søke

Tirsdagens reviderte nasjonalbudsjett viser altså at Jensen og Frp fikk viljen sin. På den annen side er det flere i de andre regjeringspartiene som helst skulle sett at denne Frp-seieren uteble.

Politikere fra både Høyre, Venstre og KrF tok senest i april til orde for å kutte støtten til HRS fullstendig.

«Denne uka har regjeringen budsjettkonferanse … Den enkleste posten å kutte burde være støtten til Human Rights Service», skrev Høyres Heidi Nordby Lunde på Facebook nylig.

Hun fikk støtte av Venstres Abid Raja og KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug. Sistnevnte foreslo at HRS isteden burde måtte søke penger som tildeles etter faglige kriterier.

– Mye av innholdet deres når nok ikke opp i en faglig vurdering, sa han til Vårt Land.

LES OGSÅ: HRS forsvarer statsstøtten

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter