Nyheter

Ap-Støre: «Jeg tviler ikke på at Ropstad og Bollestad har kjempet sine kamper»

Ap-leder Jonas Gahr Støre og andre rødgrønne topper forventet mer av revidert budsjettpakke. Støre ser ikke noe til KrFs merke.

I det reviderte statsbudsjettet tar Solberg-regjeringen nesten syv milliarder nye oljekroner i bruk. Aps leder finner det paradoksalt at ikke regjeringen samtidig går tøffere til verks mot ulikhet i samfunnet.

– Budsjettet er gjenkjennelige toner fra Høyre og Frp. De ser bort fra at vi har et samfunn med økende forskjeller også i tider der det går godt. Det er kanskje nettopp da det er krevende å bli rammet av sosial ulikhet, sier han til Vårt Land.

Da er det heller ikke bra for hverdagsfolk at «ledende økonomer» spår økende press på renten, mener Aps leder.

LES OGSÅ: KrF på desperat jakt etter ny general

Strammer inn

Et grep som kan øke forskjeller, er praktiseringen av nye arbeidsmarkedstiltak.

– Vi var i mindretall med KrF da innstrammingen i arbeidsmarkedstiltakene kom. Nå iverksettes dette. Folk mister arbeidsavklaringspenger etter tre år. Og da kan nå også KrF budsjettere med økte inntekter, fordi mindre trygd betales ut.

Støre mener regjeringens opplegg for kommuneøkonomien neste år står i kontrast til de nye oljemilliardene inn i statens sektor. Der er satsingen i følge Aps leder ikke stor nok.

– Jeg er urolig for kommunene – som løfter kvalitet for barn og bedre hjemmepleie. De får knapper og glansbilder.

KrFs merke?

Det reviderte budsjettet er det første med KrF på innsiden av regjeringsapparatet etter partiets retningsvalg.

– Hva merke ser du her av KrF, Støre?

– Jeg tviler ikke på at Kjell ­Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har kjempet sine kamper rundt bordet. Jeg har gjort slikt selv. Hittil har jeg ikke sett saker der dette har vært utslagsgivende. Jeg er skuffet over at vi ikke ser mer av stortingsflertallets ønske om å løfte de ideelle innenfor barnevernet, svarer Støre.

LES OGSÅ: KrF med budsjettglede over mer til barn og eldre

Vedum: Strømkundene betaler

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer på at Solberg-regjeringen henter inn milliarden ekstra i utbytte fra Statkraft for å finansiere budsjettet.

– Man kutter i rassikring. Det er rart. Vi har jo en vill og våt natur og det handler om trygghet. Og så øker man utbyttet fra Statkraft, fordi inntekten har vært så stor etter høye strømpriser i vinter. Da er det rart at man ikke gir mer tilbake til folk, sier han.

– Mange av satsingene kommer, takket være at folk har betalt høyere strømregning i vinter, legger han til.

LES OGSÅ: Justisminister Kallmyr om asylpolitikken: «Eg kjem til å vere strikt»

SV: Usosialt

SV-talskvinne Kari Elisabeth Kaski mener den utvidede Solberg-regjeringen nå viderefører kuttpolitikken de blågrønne sto for.

– De opptrer usosialt både med iverksatt kutt i arbeidsavklaringspenger og overgangsstønad for enslige forsørgere.

– Noen kutt skyldes jo at behovet er beregnet å synke?

– Ja, det er fordi de alt har strammet ordningene inn så mye at færre kan bruke dem. Derfor handler det om reelle kutt og innstramminger, svarer Kaski.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter