Nyheter

Bannon: «Trump er den minst ­religiøse presidenten noensinne»

Steve Bannon kaller Donald Trump trolig den mest ikke-religiøse presidenten i historien. Men han forsto at han måtte pleie de konservative kristne i abortsaken for å vinne valget.

80 prosent av de evangelikale kristne i USA stemte på Trump. Uten dem hadde ikke han ­vunnet. Derfor må denne ­gruppa av amerikanske, konservative – og flest hvite – ­passes på, s­telles og pleies. For uten dem, ­vinner han ikke neste gang, heller, ­mener Bannon.

Den omstridte, ytre høyre­strategen er på tampen av oppholdet i Norge. Nordiske Medie­dager har høstet sterk kritikk for å invitere ham til å snakke i ­Bergen. Byens ordfører, ­Marte Mjøs Persen (Ap), sa under ­åpningen at «det hviler et stort ansvar på Nordiske Mediedager når de har invitert en av dem som tar til orde for fascisme». Flere nektet å delta fordi de ikke ville dele ­scene med en høyreekstrem rasist.

LES OGSÅ: Steve Bannon: Jeg er ingen islamofob

Det var også demonstranter utenfor Oslo Militære Samfund da Bannon kom til «sine egne» fredag kveld. Der var s­temningen en helt annen, og det var ­stående applaus flere ganger. Blant til­hørerne var Hege Storhaug, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, Ulf Leirstein og Peder Are Nøstvold Jensen, kjent under blogger­navnet Fjordmann.

Jødisk-kristne verdier

Dagen etter møter han enda noen ­journalister på hotellet før han drar videre til Tyskland, for å møte forbundsfeller i det tyske, høyrepopulistiske partiet AfD (Alternativ for Tyskland).

Også under dette møtet ­snakker han på innpust og ­utpust. Han bruker «vi»; om Trump-­seieren og om de høyre­populistiske partiene i Europa – og om Jair Bolsanero i ­Brasil. Han beskriver amerikanske ­demokrater som det «kulturmarxistiske venstre», og at vi står i en sivilisasjonskamp på vegne av «jødisk-kristne v­erdier» – et begrep han bruker svært ofte. Bannon kaller seg populist og nasjonalist, nekter for at han er islamofob, men «skjønner at folk er redde for assimilasjon i ­Europa».

Og han kaller folk på venstresiden «indoktrinert», mens de blir «overbevist» til høyresiden.

Bannons retoriske grep ­kommer i høy fart, med få ­punktum eller komma.

Skjønte Pence

I USA før valget i 2016 var det mange ­konservative kristne som ikke kunne tenke seg å stemme på Donald Trump. Han var – og er – ikke en mann som ­renner ned kirkedørene, eller er ­spesielt opptatt av religion. Bannon ­hevder at han visste hva som måtte gjøres:

– Jeg sa det til dem, dere må få inn Pence.

LES OGSÅ: Hvis ytre høyre-partiene blir enige vil de bli en sterk kraft i Europas neste «storting».

Den svært konservative Mike Pence ble visepresidentkandidat. Et av sitatene til den tidligere guvernøren i Indiana er «Jeg er kristen, konservativ og 
republikaner, i den rekke-
følgen».

De evangelikale kristne ­spilte en nøkkelrolle i vippe-
stater som Florida, ­Colorado og New Hampshire. Pence var tungen på vektskålen. De 
hjalp Trump til seier, og skal 
han vinne i 2020, må de 
strykes med hårene, og Trump 
må vise at han passer på 
dem.

– De evangelikale var ­essensielle. Uten de ­stemmene, ­hadde ikke Trump vært 
president i dag. Derfor passer Trump på dem. «He’s got their back».

Abort

Derfor leverer Trump varene, selv om han «ikke ­akkurat er en brennende 
evangelikal». Han støtter de evangelikale sin agenda mer 
enn noen annen president 
før ham, mener Bannon.

Og da er abortsaken det ­viktigste.

Han mener at prolife-bevegelsen er en «revolusjon» og at det er de unge som er ­sentrale. De såkalte «hjerteslag­lovene» er vedtatt i flere delstater. Abort blir ulovlig etter at man kan ­registrere hjerteslag hos ­fosteret, i praksis kan det skje allerede i sjette svangerskaps­uke. Til­gangen til abort risikerer å bli nærmest eliminert i flere delstater.

Det vil spre seg, tror Bannon og kaller antiabortlover på delstatsnivå «sann populisme» fordi de blir vedtatt nær folket, og ikke i Washington.

LES OGSÅ: SV varsler kamp mot muslimhat

Gladiatorer

Steve Bannon var redaktør for det ­omstridte nettstedet Breitbart News, som er knyttet til alt-right-
bevegelsen i USA. Han var 
med på å starte konsulent­selskapet Cambridge ­Analytica, som ble nedlagt etter ­avsløringen om at selskapet ulovlig ­hadde samlet inn informasjon om 
millioner av Facebook-­brukere. I 2016 ble han hentet inn for 
å lede ­Donald Trumps presidentvalgkamp, og ble hans sjef­strateg. ­Etter om lag åtte ­måneder i ­jobben, ­måtte han gå av. Nå er ­interessen hans ­høyre­populistiske partier i ­Europa.

Bannons verdenssyn ­kommer tydelig fram når han ­beskriver hva som skal skje på The ­Academy of the Judeo-­Christian West. Et kloster i Italia skal, ­ifølge Bannon, bli hoved­kvarteret i kampen for å «forsvare den ­jødisk-kristne base i den vestlige sivilisasjon». Han kaller de framtidige studentene «moderne gladiatorer». På spørsmål om hvorfor han bruker voldelige begreper som «gladiatorer», «kamp» og «krig», svarer han: «Har du sett hvilken verden vi lever i?»

Det er en kamp, sier Bannon, for det er fundamentale saker om menneskers frihet. Kjemper du ikke for ideene dine, så ­vinner du ikke.

Pave-kamp

Steve Bannon har også lagt seg ut med pave Frans, på grunn av pavens ­«demonisering av populist- og nasjonalistbevegelsen».

– Han har ikke løsningen, han sier bare åpne opp alle ­grensene. Han holdt en utendørsmesse ved Mexico-­grensen, og dehumaniserer Trumps ­politikk. Han tar feil. Jeg skal ­kjempe mot ham hver dag.

LES OGSÅ: Bolsonaro og Trump: Populistvenner med kristenstøtte

– Men kan man ikke like ­gjerne si at paven snakket om medmenneskelighet og å være en god kristen?

– Det er en feilslutning. Du kan være en god kristen uten å ­slippe alle inn i landet. Han sier det motsatte, for å være kristen må du slippe alle. Det er derfor vi har noe som heter stater og ­regjeringer. Pavens løsning innebærer at immigrasjons­problemet legges på arbeiderklassens ­skuldre i land som 
Italia og Ungarn.

– Men det er nesten ingen ­immigranter i Ungarn.

– Det var fordi de sa nei. Det er en kristen dyd, å holde ­orden på eget samfunn og uten å 
demonisere immigranter.

LES OGSÅ: Advarer om høyrepopulistisk utvikling: – Det umulige skjer bit for bit

Statsminister Viktor Orbán har blant annet har sagt at «den beste migranten er den som ikke ­kommer hit».

Det underliggende i Bannons argumentasjon er ­immigranter, særlig muslimske. Bannon er motstander av blasfemilover og kaler det «tåpelig», men tar avstand til koran-brenningen i Danmark nylig, som Rasmus Paludan i det islam- og inn­vandringsfiendtlige partiet Stram Kurs uførte.

– Du oppnår ikke noe ved å brenne noens religiøse ­tekster. Jeg er fra sørstatene, og jeg vet folk ville reagert sterkt om de brente Bibelen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter