Nyheter

Røde Moxnes vil rappe knep fra Frp for å vokse mer

Rødt vil bruke teknikk fra Frp for å vokse enda mer. Partiet kan bli vippeparti i mange fylker og snekrer gjerne avtaler med KrF også.

– Vi er ikke lenger bare vaktbikkje, vi er også en trekkhund som får andre med oss. Vi mer og mer blitt et friskt alternativ til Ap, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes foran landsmøtet.

Det starter i morgen og er oppvarming til et valg som kan gi ­rekordsifre og ikke minst: Rødt har i følge beregningene sine sjanse til å komme på vippen i Oslo og flere store fylker.

Men på pressekonferansen i forkant av landsmøtet, ville ikke Moxnes og nestleder Marie ­Sneve Martinussen gi noen nasjonal ­garanti om at de alltid vil velge rød side.

– Forslaget på landsmøtet er at Rødt nasjonalt ikke skal ha noen modell for hvem man skal samarbeide med. Det er opp til kommunene og folk lokalt – og hva de kan få gjennomslag for, er budskapet fra Moxnes og ­Martinussen.

LES OGSÅ: Hareide ikke overrasket over Frafjord Johnsons avgang

Ingen sperrer

– Om dere altså ikke liker Ap i en kommune, er det altså helt greit å støtte et styre av eksempelvis Høyre og Sp?

– Det er opp til lokale vurderinger. Valgteknisk samarbeid går jo på kryss og tvers, men for oss skal ikke politisk retning ­gjøre nettopp det. Rødt drar ­konsekvent i én retning. Hos oss er det ikke mye vingling rundt om i landet, svarer Moxnes.

– Kan lokalt samarbeid for Rødts del inkludere KrF også?

– Jada, det kan det gjøre.

Tøffing på vippen

I praksis åpner altså Rødt for andre enn Ap-topper som ordførere. I bakgrunnssamtaler under Aps landsmøte uttrykte flere profiler overfor Vårt Land frykt for nettopp dette.

Selv om meningsmålinger skifter, ligger Rødt i følge sine beregninger an til å være vippeparti sammen med Miljøpartiet De Grønne i Telemark og Vestfold, i Innlandet og dessuten kan dette godt skje i Oslo og Viken.

– Hva slags makt i bytte for støtte krever dere: Samarbeidsavtaler?

– Det vil variere lokalt. Rettesnoren er hva gir mest gjennomslag. Vi gir blaffen i posisjoner. Vi vil ha igjennom politikken vår. Vi har sett at vel så ofte kan vi få like stort gjennomslag ved å stå utenfor styring.

LES OGSÅ: Analyse: Aldri før har Frp-delegater vist så mye frustrasjon over nederlag i regjering

Vil slå Frp

1. mai kunne TV-seere se reportasjer fra Drammen der Moxnes var i polarisert minioppgjør med Frps ­Sylvi ­Listhaug. For Moxnes er ikke Listhaug bare en drømmeduellant. Nå vil han rappe metodene Frp har brukt i partibygging til å gjøre nettopp Rødt større.

Moxnes sier han henter inspirasjon to steder om dagen: Hos Frp – og fra grasrotkampanjen til den amerikanske, demokratiske profilen Bernie Sanders.

– Vi lærer av Frp for å slå Frp. Det er partiet som de siste årene har studert Tillitsmannen av ­Einar Gerhardsen grundigst. Det er litt dårlig stelt på den fronten nå, men tradisjonen med å bygge partiet stein for stein er det mye å lære av.

LES OGSÅ: Drivkraft: KrF kan ikke leve med regjeringens linje i utlendingssaker

Lukt av pølse

Da Frp i sin tid vokste seg forbi Høyre, var det gjennom nitidig kursing av ­lokale tillitsvalgte.

– Men møtte de velgere på gata, luktet det grillet pølse og hamburger der. Hva har dere mer enn profittkritikk å by på?

– Vi har definitivt mer. Det er ikke hamburgere som skaffer oss velgere, men at mange der ute har savnet et parti som tar på alvor at mange ikke har veldig trygge jobber. De kjenner seg ikke igjen i stortingspartiers beskrivelser av «Lykkeland», ­svarer Moxnes.

På pressekonferansen avviste han at han ser for seg Rødt som «venstresidens Frp» i fremtiden.

– Nei, vi er et frisk pust i norsk politikk. Det lukter ikke friskt av Frps utdaterte markedspolitikk. Sosialismen er nyere enn liberalismen, jeg minner om det.

Som eldreminister blir Listhaug i følge Moxnes «velferdsprofitørenes gallionsfigur» – for selskapene som «tar pengene fra de eldre».

– Jeg ser frem til å duellere med Listhaug. Jeg tar en duell når som helst og hvor som helst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter