Nyheter

‘Reagerte på terroren med fredsinitiativ’

De kristne lederne på Sri Lanka kalte inn buddhister og muslimer til krisemøte umiddelbart etter angrepet, forteller norsk Sri Lanka-ekspert.

Bilde 1 av 2

– Dette var en veldig vond morgen å våkne opp til, sier Stig Utnem, tidligere generalsekretær for Mellomkirkelig råd i Den norske kirke.

Han er fortsatt engasjert som koordinator for Den norske kirkes kontakt med religiøse organisasjoner i Sri Lanka, og har i dag hatt direkte kontakt med flere kirkeledere på øya.

Uoversiktlig

Som alle andre i dag er Utnem tilbakeholden med å si noe om hvem eller hva som ligger bak angrepene på kirker og hoteller, der dødstallene nå har oversteget 200.

– Ulike teorier florerer. Ønsket om destabilisering kan være et viktig motiv, men det er svært urovekkende at tre kristne kirker er valgt ut i et slikt koordinert angrep. Terroren mot hotellene åpenbart er ment å ramme turismen. Det tar tid å få oversikt over dette.

– Hvor overraskende var det som skjedde?

– Sri Lanka har opplevd noen mindre episoder der motsetningene fra borgerkrigen har blusset opp. I høst pisket en gruppe ytterliggående singalesiske buddhister opp stemningen slik at folk gikk løs på moskéer, og butikker drevet av muslimer. Det har også vært noen voldelige episoder rettet mot kirker, men ingen ting har vært i nærheten av dette omfanget.

Fredsarbeid

Utnem forteller at Den katolske kirke har vært pådrivere i freds- og forsoningsarbeidet.

– De har medlemmer både blant tamiler og singalesere, og har dermed en gunstig posisjon, forklarer han.

Han tror at kirkens ledere kommer til å arbeide aktivt for at situasjonen dempes etter dagens hendelser.

– Kan det finnes krefter innenfor kirken som vil ønske hevn?

– Nei, siden jeg begynte å reise til Sri Lanka i 2002 har jeg aldri møtt sånne miljøer. Kristne ledere går i spissen for forsoning. En del ønsker et rettferdig oppgjør med forbrytelsene som har skjedd, men aldri uten respekt for de andre religionene, svarer Utnem.

Krisemøte

Etter terrorangrepene har han hatt kontakt med Ebenezer Joseph, den tidligere generalsekretæren for National Christian Council of Sri Lanka,. Dette er en paraplyorganisasjon for de protestantiske kirkene på Sri Lanka som arbeider aktivt for forsoning mellom minoritetene på øya.

– De har hatt krisemøte med fremtredende buddhistiske og muslimske ledere i dag. De er enige om at det som har hendt ikke skal splitte dem, men tvert imot føre dem sammen i et styrket arbeid for fred og forsoning.

– Kan konsekvensen bli at alvoret går opp for folk, og at forsoningsarbeidet blir styrket?

– Det blir veldig interessant å følge med på hva som skjer. Regjeringen og presidenten har vært tilbakeholdne i forsoningsarbeidet, vi får håpe at et dypt alvor siger inn over dem. Hvis ikke det skjer, kan utviklingen gå i feil retning.

Planlegger tur

I høst er det planlagt en reise til Sri Lanka med blant annet Oslo-biskopene Kari Veiteberg og Bernt Eidsvig fra henholdsvis Den norske kirke og Den katolske kirke. Også flere kristne, muslimske og buddhistiske religiøse med srilankisk bakgrunn kommer til å delta.

Stig Utnem koordinerer denne reisen.

– Vi ønsker å vise at dialogarbeidet er mulig, og at det er et religiøst engasjement for Sri Lanka også internasjonalt. Mange krefter er i gang for å bygge et samfunn med gjensidig respekt.

– Vil reisen måtte revurderes etter disse angrepene?

– Det vil avhenge av anbefalinger fra vertskapet og fra Utenriksdepartementet. Men det er viktig at en annen historie fortelles for dette folket.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter