Nyheter

– Humanitære organisasjoner­ har ikke ytringsfrihet

Den politiske og økonomiske krisen i Venezuela skaper problemer for humanitære organisasjoner. – Vi holder en lav profil, sier Marit Sørheim i Caritas Norge.

Sørheim leder den internasjonale avdelingen i Caritas Norge – organisasjonen som er del av et nettverk av Caritas-organisasjoner. Felles er at alle er tilknyttet Den katolske kirken i sine respektive land.

Caritas Norge finansierer humanitære prosjekter i blant annet Venezuela, med hjelp fra Utenriksdepartementet. De humanitære prosjektene iverksettes deretter av den lokale Caritas-­organisasjonen.

BAKGRUNN: Krisen i Venezuela tvinger foreldre til å gi fra seg barna sine

Humanitær krise

I fjor besøkte Marit Sørheim ­Venezuela, der Caritas er en av landets viktigste humanitære ­organisasjoner.

Hvordan er det for en humanitær organisasjon som Caritas å arbeide i Venezuela?

– Det siste halvåret har vi sett at Venezuelas regjering har begynt å åpne opp for utenlandsk bistand. Før dette var Caritas en av få ­organisasjoner som kunne operere i landet. Det var takket være våre bånd til den katolske kirke, som står sterkt i Venezuela. Vi holder en lav profil, så regjeringen ikke skal stanse arbeidet vårt, sier Sørheim.

For situasjonen er langt fra enkel.

– Humanitære organisasjoner har ikke ytringsfrihet i Venezuela. For litt over et år siden uttalte Caritas åpent at Venezuela er i en humanitær krise. Da svarte Maduro med å fordømme både Caritas og Den katolske kirke i sterke ordelag. Etter dette har vi blitt mer forsiktig.

Gjør egne undersøkelser

Hvilke daglige utfordringer møter Caritas i felten?

– Inflasjonen gjør det vanskelig å få tak i det man trenger, som matvarer, hygieneartikler og ­medisiner. Prisene skifter fra dag til dag og mange varer finnes ikke overhodet, forteller Sørheim.

En annen stor utfordringen er mangelen på informasjon.

– Venezuelas helsedepartement får ikke lenger lov til å offentliggjøre statistikk om underernæring og sykdommer. Og Caritas arbeider jo med kosthold og helse. Derfor utfører vi egne undersøkelser for å få et bilde av hva behovene er, for eksempel lager vi rapporter om underernæring blant barn.

Ikke representativt

Gjennom arbeidet lager organisasjonen en rekke rapporter, noe som ikke er bare enkelt. Sørheim forteller hvordan de utformer rapportene:

– Caritas har helsestasjoner rundt i landet der foreldre kan komme for å veie og måle barna sine. Undersøkelsene utføres bare i områdene der Caritas jobber, så statistikken er ikke representativ for hele Venezuela. Men resultatene er veldig like i de ulike delstatene, hvilket tyder på at de gir et godt bilde av situasjonen nasjonalt.

Hva har dere funnet i disse ­undersøkelsene?

– I begynnelsen av fjoråret var 17 prosent av de undersøkte ­barna moderat eller alvorlig underernærte. Det overskrider FNs definisjon av en humanitær krise. De siste tre årene har vi sett en voldsom økning i barne- og ­mødredødelighet. Nå begynner vi å se langvarige skader av sult hos barn, både fysisk og mental utvikling hemmes, sier Sørheim.

Av: Linnea Fehrm

religion@vl.no

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter