Nyheter

Solvik-Olsen begeistret med salve mot «østblokkpolitikk» – men Frp-ere er frustrert

Frustrerte Frp-talere ber om hjelp fra toppen og flere regjeringsseire. Ketil Solvik-Olsen møtte utålmodighet med utfall mot rød «østblokkpolitikk»

Gardermoen  20190504.
Ketil Solvik-Olsen, eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen lørdag morgen. Statsråder og delegater på FrPs landsmøte 2019 på Gardermoen lørdag. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

(Gardermoen): – Jeg skal være med i lokalvalgkampen – vi må ta byer og kommuner tilbake fra sosialistene, lovet den tidligere statsråden som nå har opphold i USA.

Via nettnyheter har Solvik-Olsen merket seg at røde politikere anklager dagens regjering for å gå i «feil retning». Applausen var solid da han anklaget Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes for å «drømme om østblokkpolitikk». Østblokken var betegnelsen på kommunistlandene i øst før Berlinmurens fall.

LES OGSÅ: Listhaug med rødt lys for kvoteflyktninger – og varsler kamp mot «oppkastmat»

Kloakkprofitører?

Solvik- Olsen minnet om at dagens Norge er på stell: Ledigheten går ned, kommuneøkonomi er den beste på mange år, det blir mer politi og nedgangen i soningskøer gjør Norge tryggere.

Han kom med friske utfall om de rødes omgang med ordet «velferdsprofitør»:

– Vi hører Lysbakken og Støre si ordet velferdsprofitører. Det er et gammelt, skjult bilde på at de ønsker «østblokkpolitikk». Det kan vi ikke ha. At noen tjener penger, er ikke tegn på noe galt. Det er tegn på at det offentlige ikke gjør det godt nok.

– Det neste blir vel å kalle rørlegger for «kloakkprofitør» og mekanikeren for «transportprofitør». Eller den som selger pølser i kiosken for «matprofitør».

LES OGSÅ: Siv Jensen i kraftig forsvar for «våre vestlige verdier»

Murring i rekkene og rop om hjelp

Men i landsmøtedebatten både fredag kveld og lørdag formiddag, ga en rekke talere uttrykk for frustrasjon. Nye protestlister mot bompenger er på plass i flere stor byer, spesielt i vest. Lokale Frp-ere er bekymret for oppslutningen ved høstens lokalvalg.

Flere var dessuten på talerstolen med kritikk av at Frp ikke fikk fjernet NRK-lisensen fullstendig, fordi folk flest må betale inn tilsvarende i økt skatt.

– Er det en seier når NRK-avgiften blir en del av skatteseddelen og pakkes inn i andre skatter, spurte Anders Kylland fra Agder.

«Det gjør skikkelig vondt»

Foran delegatene ba han «om hjelp» fra partiet sentralt. Han mener Frp ikke bør kunne leve med å sitte i regjering når det kommer flere gjennomslag å vise til lokalt.

– Nå er det nok. Hele regjeringsprosjektet må vi evaluere, sa Kylland til god applaus.

Ordførerkandidaten i Skien, Jørn Inge Næss, var blant dem som var frustrert over at Frp må administrere tiltak mot bilismen i regjering, samtidig som lokalpolitikerne deres er mot dem.

– Det gjør skikkelig vondt at vi i en koalisjonsregjering ikke her får større gjennomslag, sa han.

LES OGSÅ: Hareide: – Eg forstår dei som reagerer på Listhaug-utnemninga

«Pyromaner» i Ap og Sp

Tidligere nestleder og samferdselsminister Solvik-Olsen gikk ut mot politiske rivaler som nå gjør seg til talsfolk mot bompenger.

– Kampen mot bompenger betyr at flere bør støtte Frp – og ikke bompengepartiene. Når jeg hører Ap og Sp klage på bompenger, er det som å høre pyromaner klage på brannvesenet. Det er Frp som slukker de brannene som andre setter fyr på.

– Det er ingen løsning å stemme på bompengepartier som bare vil erstatte bompenger med eiendomsskatt. Det kommer jo ut av den samme lommeboken. Løsningen er flere penger fra statsbudsjettet. Det er bare Frp som tar den kampen, sa Solvik Olsen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter