06 December 2020Nyheter

Oslo Frp splittet før landsmøtet

Soloutspill og personkonflikt har lammet Frp i Oslo fra innsiden. Dårlige målinger og interne konflikter skaper stor frustrasjon.

Inngangen til Frps landsmøte til helga er preget av flere dårlige meningsmålinger. I Oslo står det spesielt ille til. På en måling utført for Dagsavisen i april var partiet helt nede i tre prosent. Et resultat på under fem prosent ville være et krisevalg for partiets største lokallag. Flere i partiet er bekymret for valgresultatet i hovedstaden – som er sentralt for landsresultatet.

LES OGSÅ: Frp: Bruk u-hjelp, avdekk overgrep

En lokal politiker som ikke tror valget går bra sier motivasjonen «helt ned i grasrota» av partiet mangler flere steder:

– Jeg har ingen stor motivasjon for selv å stå på stand, eller motivere andre til å gjøre det.

Flere gir uttrykk for at Frp har potensial i Oslo, byen var tross alt tidligere en bastion for partiet. Det pekes på kriminalitets- og integreringsutfordringer, økning i bomringer, kontroversiell eiendomsskatt og motstand mot «sykkelhysteri» som saker Frp burde ha profitert på, uten at det har gitt seg utslag på målingene.

Turbulent år

Det siste året har vært fullt av turbulenser for Oslo Frp: Lokallagsleder Mazyar Keshvaris reiseregningsjuks, nominasjonskamp og strid rundt for eksempel en 8. mars-fest på rådhuset i år.

I kamp med to andre kvinner endte Aina Stenersen med å gå seirende ut av kampen om førsteplassen på Frp-lista i Oslo til høsten på nominasjonsmøtet. Noen mener hun er et usikkert kort.

LES OGSÅ: Tidligere Vårt Land-redaktør: Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF

Motkandidat i siste runde, Tone Liljeroth, har ikke erfaring fra oslopolitikken men omtales som en representant for lagets mer liberalistiske fløy.

– Det er fantastisk å kunne være første kvinnelige toppkandidat for Oslo Frp noensinne i lokalvalget. Jeg er kjempestolt over det, og vil snakke om politikk, sier Aina Stenersen selv.

Vil sanle

Lokallagsleder Tone Ims Larssen erkjenner at året har vært tøft for Oslo – og for henne. Hun måtte brått steppe inn da Keshvari trakk seg som leder. Da hun skulle velges offisielt i januar fikk hun nesten en tredjedel blanke stemmer. Det er fremdeles enkelte som uttrykker at de ikke har tillit til henne som samlende leder.

LES OGSÅ: Høyre legger an til verdikamp om storbyene

Larssen peker på blant annet nominasjonsstriden i Oslo, der hun forsvarte innstilte Aina Stenersen, som én årsak til dette.

– Jeg er nødt til å gjøre en jobb for alle og håper jeg kan det. Jeg er opptatt av å ivareta alle, men man kan aldri gjøre alle til lags, sier hun selv om akkurat det. Hun understreker at hun ønsker Liljeroth velkommen til å ta del i Oslo Frp, men at hun reagerte på framstillingen av Stenersen fra noen av Liljeroths støttespillere.

Lukker ikke øynene

Selv om de fleste er enige om at situasjonen ikke er perfekt for laget, er det viktig å se framover, mener blant annet Lars Petter Solås, som er delegat til landsmøtet og står på kommunelista i Oslo.

– Vi lukker ikke øynene for realitetene. Vi vet vi har en vanskelig kamp foran oss med å nå ut til velgerne. Vi må være ærlige på at det ikke har fungert slik vi har ønsket. Det er derfor vi har gjort en god innsats internt for å samle kreftene, sier Solås, som fastholder at de har ambisjoner om å vokse i hovedstaden og bidra til maktskifte.

LES OGSÅ: Frp-politiker fortviler: – Hører lite om kristne som dreper muslimer

Peter N. Myhre har sittet i bystyret i åtte perioder og gir seg til høsten. Han er ikke uenig i at situasjonen for partiet i Oslo er dårlig.

– Vi har hatt adskillig høyere bølger i Oslo Frp enn det vi har nå, sier han.

Frp må snakke om flere saker

Arve Lønnum var selv leder i Frp i Oslo i 2001. Han har nylig levert innstillingen fra et utvalg som har jobbet med å utvikle saker Frp bør jobbe med. Han mener de må snakke om flere ting enn de gjør i dag.

– For eksempel gjelder det å framheve miljøsaker. Vi må være opptatt av skolepolitikk og barn og unge, ikke bare snakke eldrepolitikk. Vi må snakke om innvandring, men ikke bare om det. Vi har hatt litt for få saker vi har snakket om og har troverdighet på. Det er et problem, sier Lønnum.

Han ønsker å bredde ut partiet og forventer at sakene som ble vedtatt på årsmøtet følges opp. Det gjelder blant annet kamp for «den åpne byen» uten stengsler og forbud mot bilbruk og annet, motstand mot bompenger, forsvar for valgfrihet i velferden og en tydelig skolepolitikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter