Nyheter

Gjenforenes med mor etter fem år fra hverandre

Da væpnede menn angrep landsbyen til Nyandor i Sør-Sudan 2014, var hun bare 12 år gammel. Kaos og flukt førte henne og søsken bort fra foreldrene, men i påsken ble de gjenforent.

Nyandor er nå 17 år, og har altså levd nesten en tredjedel av livet borte fra foreldrene. I påsken ble det en etterlengtet gjenforening med moren, som barn nummer 6.000 i et program der Redd Barna og Unicef sporer opp og gjenforener barn med sine familier.

– Det var en gjenforening med masse følelser. Fra spenning og nervøsitet under reisen, til strigråt og jublende glede når Nyandor og fire småsøsken fikk treffe moren igjen etter så mange år, sier Henrik Stabell, regionleder for Øst-Afrika i Redd Barna.

LES OGSÅ: Bønn og frykt for kollaps

Kaotisk flukt

Nyandor og søsknene har vært adskilt fra mor siden væpnede menn angrep Bor i Sør-Sudan i 2014. I kaoset flyktet folk i alle retninger, og mange familier ble splittet. Bare 12 år gammel fikk Nyandor plutselig ansvaret for fire mindre søsken: Tvillingene John og Sarah på 8 år, Asha på 5 år og Hope på 1 år. Navnene er endret av hensyn til sikkerheten.

Sammen flyktet de i sikkerhet til FNs beskyttelsesleir i Bor, mens moren Emmanuela flyktet endte opp i FNs beskyttelsesleir i Bentiu. Det er en avstand på 100 mil langs dårlige veier, i et krigsherjet land der moren daglig har fryktet det verste for barna.

Nylig klarte en saksbehandler fra Redd Barna å spore opp barna, etter at moren hadde registrert dem savnet.

LES OGSÅ: Farlig for hjelpearbeidere

Mange gjenstår

– Nå har vi hjulpet 6.000 barn tilbake til sine foreldre, men vi antar at det fortsatt gjenstår 8.000 barn i landet som er atskilt fra foreldrene. Mange er traumatiserte og trenger psykososial behandling og et styrket skoleopplegg. Så er det i tillegg mange foreldreløse barn som må få ekstra hjelp, sier Henrik Stabell.

Historien til Nyandor er dessverre altfor vanlig i verdens yngste stat, som er bare to år etter selvstendigheten i 2011 brøt ut i en brutal og ødeleggende borgerkrig. Krigen har kostet anslagsvis 400.000 menneskeliv, mens ti ganger så mange er drevet på flukt innenfor og utenfor landets grenser (se faktaramme).

I tillegg er Sør-Sudan nå rammet av matmangel, der én million barn står i fare for akutt underernæring, mens 1,6 millioner allerede er rammet av ekstrem sult.

LES MER: Norske veteraner skuffet

Tyngende omsorgsansvar

I stedet for å kunne være et barn og ungdom med leg, glede og forhåpninger til livet, har Nyandor hatt et stort omsorgsansvar der hun har kjent på ensomhet og frykt. Henrik Stabell møtte henne og søsknene i beskyttelsesleiren i Bor, og fulgte dem på reisen i et småfly til Bentiu. Der ventet en spent mor sammen med andre i familien, naboer og venner.

– Da de kom ut av bilen jublet de og moren kom løpende og omfavnet barna. De gråt av glede. Nå er Nyandor så glad for at familien er sammen igjen, forteller Stabell.

Han håper nå at de fem søsknene og alle andre barn og unge i Sør-Sudan snart kan oppleve at fjorårets fredsavtale og planer om en samlingsregjering blir gjennomført, så landet kan starte den lange veien for å komme på fote igjen.

Et forsiktig håp

– Etter fredsavtalen i fjor høst har voldsnivået sunket. Folk kjenner på et avventende håp, men har blitt dypt skuffet mange ganger, sier Henrik Stabell i Redd Barna.

Spørsmålet er om president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar kan legge dypt fiendskap til side og etablere en fungerende samlingsregjering, som etter planen skulle vært klar i mai.

Sist uke advarte Machar om at hans opprørsstyrker trenger et halvt år ekstra for å bli integrert i hæren og få avklart en rekke grensespørsmål.

– Vi vil definitivt ikke bli del i en forhastet regjeringsdannelse. Hvis vi ikke får på plass sikkerhetsordninger vil vi trolig få en nasjonal samlingsregjering med to hærer, noe som er oppskriften på samme katastrofe som i 2016, sier Machars nestkommanderende Henry Odwar.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter