Nyheter

Frykt for nye angrep på Sri Lanka

Sikkerheten er trappet opp på gatene i Sri Lankas hovedstad av frykt for nye terrorangrep. Australia sier flere angrep er «sannsynlig».

Sri Lankan navy soldiers secure the area out side St. Anthony's Church in Colombo, Sri Lanka, Thursday, April 25, 2019. Sri Lanka banned drones and unmanned aircraft and set off more controlled detonations of suspicious items Thursday four days after suicide bombing attacks killed more than 350 people in and around the capital of Colombo. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

Politiet er synlig til stede på gatene i Colombo. Det har kommet advarsler om mulige nye angrep fra den militante islamistgruppen som anklages for å stå bak påskens terrorangrep, Over 250 mennesker ble drept i et koordinert selvmordsangrep mot kirker og hoteller om morgenen første påskedag,

Utenfor en av kirkene som ble angrepet, var det fredag flere soldater enn normalt i gatene, og flere butikker i området holdt stengt. Gration Fernando korser seg idet han kommer ut av butikken sin og ser over mot kirken. Han er en av mange som er bekymret for nye angrep.

– Det finnes ingen trygghet lenger. Det er ikke trygt å gå i kirken, selv barn er redde for å gå i kirken, sier han.

Myndighetene har oppfordret landets muslimer til å be hjemme fredag, i stedet for å samles til den tradisjonelle fredagsbønnen i moskeen.

Leder død

Samtidig bekrefter Sri Lankas president at srilankiske Zahran Hashim, lederen for gruppen som antas å stå bak terroren, er død.

Myndighetene har sagt at Zahran trolig sto i spissen for ett av selvmordsangrepene første påskedag, men har så langt ikke identifisert ham blant levningene.

– Etterretningstjenester har sagt til meg at Zahran ble drept under angrepet mot Shangri-La, sier president Maithripala Sirisena til pressen i Colombo fredag.

Minst 250 mennesker ble drept da hotellet Shangri-La, to andre hoteller og tre kirker ble angrepet søndag.

Myndighetene har omtalt selvmordsbomberne som utbrytere fra de to små, ytterliggående islamistgruppene National Thowheeth Jama'ath (NTJ) og Jammiyathul Millatu Ibrahim (JMI

De etterforsker også om de fikk hjelp fra IS, som to dager etter terroraksjonen publiserte en video med åtte menn som sverger troskap til IS. En av mennene er identifisert som Zahran Hashim, som også går under navnet Mohammed Zahran.

Sri Lankas statsminister sa i et intervju med nyhetsbyrået AP torsdag at selvmordsbomberne var velstående nok til at de kan ha finansiert hele terroraksjonen på egen hånd. Men de må ha fått hjelp utenfra til trening og bombeproduksjon, mener Ranil Wickremesinghe.

Australia advarer

Australske myndigheter advarer sine borgere og skriver i et nytt reiseråd at «terrorister sannsynligvis vil gjennomføre flere angrep på Sri Lanka». Også steder som oppsøkes av turister kan være mål, skriver utenriksdepartementet. Landets borgere bes vurdere om reiser til Sri Lanka er nødvendige.

USAs utenriksdepartement advarer og sier terrorgrupper «fortsetter å planlegge» mulige angrep og at gudshus, flyplasser og turistområder kan være mål.

Norsk reiseråd

Også Norges utenriksdepartement oppdaterte sitt reiseråd etter søndagens angrep.

«Alle reisende bes om å holde seg i ro, og ikke oppsøke religiøse og offentlige steder til situasjonen er avklart. Følg med på lokale medier og følg råd fra lokale myndigheter», skriver UD, som UD «fraråder reiser til eller opphold på Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige».

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter