Nyheter

– Tro er ikke avgjørende for verdier

IS-barna ble ikke diskutert da Erna Solberg møtte preses i Den norske kirke til samtale i Trefoldighetskirken tirsdag kveld. Derimot fortalte statsministeren om sitt eget forhold til tro og verdier.

Bilde 1 av 3

– Å tro på et skaperverk og at Jesus døde på korset – det er ikke nødvendigvis avgjørende for om du har verdier.

Det sa statsminister Erna Solberg da hun tirsdag kveld møtte preses Helga Haugland Byfuglien til samtale i Trefoldighetskirken i Oslo. Her fortalte Solberg om sitt forhold til kristen tro og hvilke verdier hun mener er viktig for Norge. Statsministeren ble blant annet spurt hva hun tenker om forholdet mellom tro og verdier. Solberg mente at de ikke nødvendigvis henger sammen.

– Alle har verdier og verdisett som kan være gode eller dårlige, sa Solberg.

LES OGSÅ: Biskopenes preses ønsker toppsamtaler

Viktigheten av tilgivelse

I samtalen påpekte statsministeren at mange av de viktigste verdiene i Norge har en historisk forankring i kristendommen, men også i moderne samfunnsverdier. Solberg trakk fram tilgivelse som en særlig viktig del av kulturen vår.

– Evnen til å legge bak seg ting og gå videre, det skiller oss fra hevnkulturer. Det å forstå at tilgivelse er en del av vår kultur, det synes jeg er ekstremt viktig å ha med seg inn i skolen og alt annet. Det er på den måten vi bygger samfølelse og kan gå videre med vanskelige saker i et samfunn.

I en tid med globalisering og internett har vi mindre felles opplevelser som binder oss sammen, og det kan bli større spenninger i samfunnet, mente Erna.

– Vi må forsøke å forstå andre og tilgi hvis noen har gått feil. Jeg tror kommer til å trenge mer av det, sa Erna.

LES OGSÅ: Nattverdsgjesten

Tror på noe større

Om sin egen tro sier Solberg at hun «tror på noe større».

– Spørsmålet om dette livet er et naturprodukt eller om det er noe større, det kommer jeg alltid til å lure på. Jeg er aktivt religiøst tvilende ved at jeg tror det er noe større og en større mening enn livsløpet vårt, men akkurat hva det er – det er jeg ikke sikker på.

En av forskjellene på dagens samfunn og tidligere tider, er at man før trengte en sterkere ytre legitimitet for verdiene sine. Det gjør man ikke nødvendigvis i dag, mente Erna.

– I dag er de fundert mer i en moralfilosofi for hele samfunnet, sa Solberg, som likevel vil løfte frem viktigheten av kristen tro.

– Veldig mye av våre verdier har sin bakgrunn i en moralfilosofi som kommer av den troen vårt land er fundert på. Det må vi aldri glemme.

Tenker du det går an at man i Norge løsriver seg fra religion og fremdeles beholder de samme verdiene?

– Jeg tror mennesker som ikke tror kan ha akkurat de samme verdiene som de som tror fordi det ligger grunnfestet i samfunnet vårt. Jeg er uenig i at vi skal avskrive historien vår og sette den vekk. Men jeg mener verdisettet står seg uansett om du tror eller ikke tror, sa Solberg til Vårt Land etter samtalen.

– Hvordan vurderer du hva som er bra eller dårlige verdier?

– Det vurderer jeg ut ifra mine verdier – det er jo det vanskelige i dette, sier Solberg.

Droppet IS-barna

I forkant av samtalen har både Solberg og Byfuglien uttalt seg i diskusjonen om IS-barna. Mens Byfuglien mener staten har ansvar for å hente alle barna hjem til Norge, vil Solberg prioritere å hente hjem de foreldreløse.

Hvorfor snakket dere ikke om IS-barna?

– Jeg hadde invitert til en samtale med rom for refleksjon om de store spørsmålene og hadde ikke et ønske om å ta inn aktuelle politiske spørsmål. Det var ikke for å unngå tematikken, sier Byfuglien.

Under samtale fortalte Solberg også om det å være kvinnelig statsminister, høstens abortdebatt og om brannen i Notre Dame.

Samtalen mellom statsministeren og preses var del av serien «rom for refleksjon» som arrangeres av Den norske kirke. Tidligere har Helga Haugland Byfuglien møtt AUF-leder Ina Libak. I mai møter hun Petter Stordalen for å snakke om verdien av hardt arbeid, troen på å lykkes og mangfoldig lederskap.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter