Nyheter

Norsk journalist lurt til å hjelpe israelsk etterretningsagent med å sverte Smiths venner

Et privat israelsk etterretningsbyrå, som arbeidet for å sverte Brunstad Christian Church, fikk hjelp av journalist i Tønsbergs blad.

Bilde 1 av 2

– Jeg tenkte han var en kollega som var interessert i en sak jeg hadde dekket. I utgangspunktet er jeg positivt innstilt til å hjelpe kolleger, sier Vegar K. Vatn til Vårt Land.

Det var i august 2017 at Tønsbergs Blad (TB)-journalisten fikk en e-post fra israeleren Emmanuel Rosen, som utgir seg for å være en frilansjournalist. Korrespondansen varte i flere måneder, og Vatn oversatte flere artikler for Rosen om det norske kirkesamfunnet Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths venner.

Det han ikke visste, var at Rosen hadde sluttet i jobben som journalist etter anklager om seksuell trakassering, og nå jobbet for et kontroversielt israelsk privat påvirknings- og etterretningsselskap kalt Psy-Group. Selskapet ble også etterforsket under granskningen av Donald Trumps valgkampanje.

I påsken fortalte Tønsbergs blad selv om saken.

‘Drittpakke’

Den norske journalisten oversatte også en video om menighetens arbeid i USA. Ifølge Tønsbergs Blad skal Rosen har forklart at han skulle bruke videoen som research til journalistikk.

Ikke før han leste en artikkel i The New Yorker, som ble publisert i 2019, forsto han at han hadde blitt lurt av etterretningsagenten.

Her står det at Psy-Group har vært engasjert for å sverte trossamfunnet BCC i utlandet.

Selskapet skal blant annet ha utarbeidet en rapport som påsto at BCCs leder hevdet å ha skrevet «en viktigere bok enn Det nye Testamentet». Noe menigheten har avkreftet som falske opplysninger i et intervju med TB.

I ettertid sier journalist Vatn at han burde vært mer skeptisk.

– Jeg hadde selvfølgelig ikke hjulpet ham hvis jeg visste hvem han egentlig var. Det er forferdelig å bli lurt av noen som prøver å lage en drittpakke med manipulert og fordreid informasjon.

Vatn tror ikke at informasjonen han ga agenten var skadelig, siden etterretningsselskapet enkelt kunne fått hvem som helst til å oversette artiklene.

– Jeg har heller ikke sett noen resultater av Rosens arbeid, sier journalisten.

LES MER: Fra «bråkejente» til styreleder

«Toppen av et isfjell»

Berit Hustad Nilsen er styreleder i BCC. Hun kaller hendelsen for «toppen av et isfjell». I en e-post forklarer hun til Vårt Land hva hun legger i dette:

– BCC har de siste årene vært klar over at det har pågått en kampanje mot vår menighet, som mer og mer har gitt inntrykk av å være profesjonelt organisert, sier hun, og opplyser at BCC og flere kirkesamfunnets søsterorganisasjoner har fått «flere titalls e-poster og henvendelser der de er blitt gjenstand for utpressing, med trusler om å spre negativ informasjon».

– Inntil artikkelen i The New Yorker kom, var vi likevel ikke klar over at noen hadde gått til det alvorlige skrittet å engasjere et selskap som Psy-Group, med deres bakgrunn og måte å operere på, sier styrelederen.

LES OGSÅ: Kinesiske innvandrere mål for Jehovas vitner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter