Nyheter

Journalisten: Et skup å avsløre spillet da Jesus ble dømt

Om reporter Tomm Kristiansen klarer å avsløre spillet som fikk Jesus dømt til døden, har han et skup.

Dommen mot Jesus er blitt kalt verdenshistoriens mest kjente justismord. Derfor har vi bedt krimforfatter Jørn Horst Lier, advokat Cathrine Grøndahl, privatetterforsker Finn Abrahamsen og reporter Tomm Kristiansen forestille seg at de er i Jerusalem denne skjebnesvangre påsken, og gjør den jobben de gjør i dag.

NRKs erfarne utenrikskorrespondent er i Jerusalem for å dekke påskefeiringen. Det er krevende, for situasjonen i byen er uoversiktlig. Myndighetene har uttrykt bekymring for sikkerhetssituasjonen. I fjellene lurer opprørsgrupper som kan slå til når en minst venter det, og i byen har en urokråke fra Nasaret stelt i stand ubehagelige scener på Tempelplassen.

Opptøyer

– Jeg har forhørt meg rundt, men ingen vet hvor mange han har med seg. Selv om ingen noen gang har sett ham med våpen, frykter myndighetene opptøyer.

Kristiansen har mye å rapportere i dagene før påske. Bekymringen for uro er sentral i artiklene hans. Hvordan forbereder byen seg?

Et spill

Så blir mannen fra Nasaret, som går under navnet Jesus, plutselig arrestert. Kristiansen skriver en stor sak og sender hjem. Han blir nysgjerrig på fangen, men får ingen av tilhengerne hans i tale. De er plutselig borte.

Rettssaken som følger, er nesten umulig å dekke, for den foregår bak lukkede dører. Kristiansen er oppbrakt: Han aner reglements- og prosedyrebrudd der inne bak dørene. Han har også hørt rykter om tortur.

– Jeg prøver kildene mine i Det høye råd, men de er heller ikke innkalt. Hva er det som foregår?

Til slutt får Kristiansen napp hos en som har vært til stede under avhørene, og får høre at tiltalte knapt har sagt noe for å forsvare seg. Det er tydelig at anklagerne vil ha ham dømt til døden. Hvorfor kommer ikke helt klart fram. Kanskje er det scenene på Tempelplassen. Reporteren får et tips fra en jurist: Jødenes høye råd har overlatt Jesus til sin fiende romerne, sånn at de kan dømme ham.

– Rystende feigt

– Har jeg vett og forstand, i tillegg til mot, skriver jeg en skarp artikkel om hvordan jødene ikke klarer å få ham dømt og dermed overlater ham til sin egen fiende og okkupant. Det er så feigt, det er så rystende feigt. Justismord hele veien, tordner Tomm Kristiansen.

– Men nå sitter jeg jo her og presenterer meg som drømmejournalisten som leverer tidenes skup. Uten å forstå det riktignok, men likevel. Jeg vet ikke hvor god jeg måtte vært for å skrive denne saken, sier Kristiansen anno 2013.

Mandag morra blues

Tilbake på Jesu tid fortsetter imidlertid Kristiansen arbeidet. Dommen skal fullbyrdes, og reporteren er på plass. Det blir ingen stor reportasje, korsfestelser er spektakulære, men ikke store nyhetshendelser. Soldater holder vakt ved graven, men plutselig forsvinner liket.

– Det er mandag morra blues, altså. Jeg må sjekke hva som har skjedd. Likrøving, kanskje? Det virker rart, sier journalisten.

Dårlig kildemateriale

Han kommer i kontakt med noen kvinner. En av dem skal ha sett og snakket med Jesus nå nettopp. Hun har dessverre tvilsomt rykte, og er også kvinne. Maria Magdalena er ingen god kilde. Kristiansens oppslag blir bleikt og ryktebasert.

– Jeg vil aldri lage en story om oppstandelsen alene, ikke med opplysningene jeg sitter på. Men langt nede i teksten skriver jeg: «Disiplene på sin side hevder han har stått opp fra de døde». Det vil ingen oppleve som troverdig.

LES MER:

• Skjærtorsdag: Krimforfatteren: – Noen må bli stilt til ansvar for drapet

• Langfredag: Forsvareren: Jesus ville vært en vanskelig klient

• Påskeaften: Etterforsker: Gåten med Jesu forsvunne legeme ville blitt løst i dag

Saken ble først publisert påsken 2013.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter