Nyheter

Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen

Den franske presidenten Emmanuel Macron lover at Notre-Dame skal gjenoppbygges og vil be om internasjonal hjelp for å få det gjort.

President Macron besøkte brannåstedet og holdt en kort tale sent mandag kveld foran Notre-Dame, følelsesladet og med tårer i øynene.

– Det verste er unngått, sa Macron, og la til at det var takket være innsatsen fra brannmannskaper som reddet kirkebyggets to ikoniske tårn og fasade. Han roste deres mot og dyktighet.

Vil be om hjelp

– Vi vil gjenoppbygge Notre-Dame sammen, sa en følelsesladet president foran den utbrente katedralen, der kirkerommet skal være helt ødelagt, men hovedkonstruksjonen ser ut til å bli reddet. Store verdier er gått tapt.

Macron la deretter til at han vil hente inn de beste talentene til å gjenoppreise Notre-Dame. Han sa videre at han vil be om internasjonal hjelp og at en internasjonal innsamlingsaksjon for å gjenoppbygge Notre-Dame vil lanseres allerede tirsdag

Macron videreformidlet beskjed fra brannsjefen i Paris om at arbeidet på brannstedet har gått fra å være en krisesituasjon til en overvåkings- og ryddeaksjon.

LES OGSÅ: Brannen i Notre-Dame vekker sterke følelser

UNESCO vil hjelpe

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, var for øvrig ute allerede mandag kveld og sa at det vil støtte Frankrike i arbeidet med å få gjenoppbygget Notre-Dame.

– UNESCO står ved Frankrikes side for å redde og gjenoppbygge Notre-Dame, sa Audrey Azoula, generalsekretær i UNESCO.

Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

Gir 100 millioner euro

Den franske milliardæren François-Henri Pinault donerer 100 millioner euro til gjenoppbygging av den brannskadde kirken Notre-Dame i Paris.

Summen tilsvarer 960 millioner kroner i dagens kronekurs. François-Henri Pinault henter pengene fra familiens investeringsselskap Artemis og sier alt skal gå til å gjenoppbygge den ikoniske bygningen og interiøret.

– Stilt overfor en slik tragedie ønsker alle å gi denne juvelen i vår arv livet tilbake så snart som mulig, skriver Pinault i en pressemelding.

Han konsernsjef og styreleder i luksusvareselskapet Kering, samt eier av merkevarer som Gucci, Saint Laurent og Balenciaga.

President Emmanuel Macron vil tirsdag lansere et internasjonalt fond for gjenoppbygging av Notre-Dame.

LES OGSÅ: Uvurdelige kunstverk reddet fra Notre-Dame

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter