Nyheter

Sudan: Jubel etter Bashirs fall

Omar al-Bashir kom til makten i et militærkupp for 30 år siden, men ble til slutt ofret av militæret som nå tar makten i en overgangsperiode på to år.

Hæren pågrep torsdag president Bashir og førte ham til et «sikkert sted». Samtidig ble grensene og luftrommet over landet stengt i 24 timer.

Et militærledet overgangsråd skal styre de neste to årene, ifølge forsvarsminister Ahmed Awad Ibn Auf.

Dramatikken i går skjedde etter månedsvis med folkelige protester.

En seier for demonstrantene

– At Bashir måtte gå er en seier for demonstrantene, men det er en fare for at de blir lurt. Dette er jo også et kupp, sier PRIO-forsker Øystein Rolandsen.

Han vil ikke avvise faren for fraksjonering innad i militæret og sikkerhetsapparatet, og at det kan føre til en voldelig kamp om makten.

– I så fall kan vi få et sammenbrudd på linje med det vi tidligere har sett i Somalia og Libya, advarer Rolandsen.

Han tror ikke demonstrantene har andre muligheter enn å gi overgangsstyret en sjanse, men sier det vil bygge seg opp økt trykk hvis det ikke blir tatt grep som bedrer situasjonen for folk flest.

LES OGSÅ: Opprør truer Sudans hersker

Anklaget for folkemord

Det siste tiåret har Bashir vært ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord under konflikten i Darfur. Torsdag var tiden som politisk leder over for 75-åringen, men lite tyder på at han vil bli utlevert til rettsforfølgelse i Haag.

– Bashir har styrt tilnærmet eneveldig, på en taktisk smart måte. Han har skiftet ut folk i viktige politiske og militære posisjoner, har spilt hæren opp mot etterretningsstyrkene, og sørget for å svekke en fragmentert opposisjon, sier Gunnar M. Sørbø ved CMI, som har fulgt Sudan som forsker siden før Bashir kom til makten.

Stor bredde i protestene

Sørbø er imponert over bredden og utholdenheten i demonstrasjonene mot regimet, som startet med misnøye med høye bensin- og matvarepriser i desember.

– Alle lag av folket har vært i gatene og protestert. I hovedstaden Khartoum har de vært anført av foreninger for advokater, leger og ingeniører i en middelklasse som har fått det trangt etter hvert som økonomien er kjørt i grøften, sier Sørbø.

Han håper at det nå blir en ordnet prosess fram mot demokratiske valg, men frykter at det kan bli stygge oppgjør og i verste fall fragmentering av hær- og sikkerhetsapparatet.

LES OGSÅ: Frykter kollaps for Sør-Sudan-avtale

Jubel i gatene

Tusenvis av mennesker strømmet ut i gatene i Khartoum torsdag, i påvente av en varslet erklæring fra hæren om presidentens avgang. I morgentimene rullet et par tanks gjennom byen, den ene med jublende demonstranter på taket.

Fra folkemengden kunne det høres jubelrop og slagord om at «De har falt, vi har vunnet». Samtidig meldte etterretningstjenesten at alle politiske fanger i landet var løslatt.

Fagforeningen for flere høyt utdannede grupper gjorde det klart at de ikke vil godta at en militærregjering tar over etter Bashirs avgang, og krevde at et overgangsråd skulle bestå av folk uten tilknytning til det «tyranniske regimet».

Religiøse minoriteter

Kirkens Nødhjelp har fartstid i Sudan helt siden 1972. Hjelpeorganisasjonen håper nå på en endring i Sudan bort fra politisert islamiststyre, med bedre levekår for folk flest og økt toleranse overfor religiøse minoriteter.

Det siste gjelder blant annet for den kristne minoriteten i Nubafjellene i Kordofan i det sørlige Sudan. KN driver også hjelpearbeid i Darfur, der minst 300.000 mennesker er drept og 2,5 millioner er fordrevet siden konflikten brøt ut i 2003.

Spesialrådgiver Odd Evjen i KN håper nå det varslede militære overgangsstyret leder fram mot ordnede demokratiske valg.

– Den bredt sammensatte sivile protesten mot dagens regime vil ikke akseptere et fortsatt repressivt styre. Deres krav er reelle demokratiske valg, sier Evjen.

LES OGSÅ: Amnesty beskylder Sudan for krigsforbrytelser

Norsk oppfordring

Norge gikk forleden sammen med USA og Storbritannia ut med en oppfordring til sudanske myndigheter om å legge fram en troverdig plan for overgangsstyre, og gir lederskapet et stort ansvar for å unngå at landet blir kastet ut i økt ustabilitet:

– Demonstrasjonene fortsetter å vokse, og kravet om politisk forandring fra Sudans modige mennesker blir stadig sterkere. Det sudanske folk krever en overgang til et politisk system som er inkluderende og har større legitimitet, heter det i erklæringen, som understreker at myndighetenes valg vil ha «en dramatisk innvirkning på livene til 40 millioner sudanere og på stabiliteten i regionen».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter