Nyheter

Etterlyser bærekraftig, visjonær ledelse

Etter et år preget av lederkonflikter i Kristen-Norge, etterlyser Ungdom i Oppdrags leder mer visjonært lederskap – som samtidig ivaretar ­medarbeiderne. Her er ekspertens råd.

– I kristne sammenhenger har den visjonære lederen fått et litt dårlig rykte. Kanskje er det fortjent, sier Andreas Nordli, nasjonal leder i Ungdom i Oppdrag (UIO).

– Samtidig er det for lite ­visjonær kraft i norsk kristenhet. Kristen-Norge trenger ­visjonære kirkeledere som tør å ­tegne fremtidsbilder, sier Nordli videre.

Det siste halvåret har Vårt Land omtalt flere konflikter og varslingssaker i kristne organisasjoner og menigheter. I Sverige har Magnus Persson, den mangeårige pastoren i menigheten ­United, fått varsler om manipulasjon og bruk av hersketeknikker mot seg. I Norge har Hillsong-pastor Jostein Krogedal gått inn i en tilbaketrukket rolle, som følge av varsler om lederstilen hans. Selv har Krogedal innrømt at hans visjonære lederstil har hatt uheldige slagsider.

– Jeg er en tydelig, visjonær leder som setter retning. En slik tydelighet avhenger av en nær relasjon med resten av staben. I perioder har jeg nok vært for stresset til å se folk, og uten en tett relasjon kan tydelighet virke­ overkjørende, noe som skaper spenninger. Det er nok min største­ feil, sa Jostein Krogedal til Pinsebevegelsens organ ­Korsets Seier tidligere i vår.

LES OGSÅ: Hillsong-pastor beklager

Gransket seg selv

Kan man både ha visjonær ledelse og samtidig ivareta medarbeideres egenverdi? De siste årene har Ungdom i Oppdrag og Andreas Nordli brukt mye tid på problemstillingen.

I 2016 iverksatte UIO en ­gransking av egen virksomhet, etter at tidligere medarbeidere hadde fortalt om dårlige opplevelser i organisasjonen. 150 nåværende og tidligere medarbeidere ble invitert til å svare på undersøkelsen. Av de som svarte fortalte 16 prosent at de hadde opplevd maktmisbruk i UIO. En av ti fortalte at lederne hadde tråkket over grensene deres. Det ble imidlertid ikke rapportert om noen seksuelle krenkelser.

Undersøkelsen ble utført av Randi Raustøl som er høgskolelektor og Tormod Kleiven som er professor i diakonivitenskap, begge ved VID vitenskapelige høgskole. I Skandinavisk Tidsskrift for Ledelse & Teologi har Kleiven publisert en artikkel som reflekterer over funnene.

– Visjoner kan gjøre at man blir opptatt av det som er langt fremme og ikke ser de som er nær ved. Det er en fare for at man gjør medarbeidere til et instrument, et redskap for å oppfylle en visjon. Problemet med dette er at personer ikke tas på alvor og ivaretas i samsvar med et kristent menneskesyn, sier Kleiven.

LES OGSÅ: Konflikter i Kristen-Norge: Når drift og økonomi møter guddommelige oppgaver

Ivaretakelse av medarbeidere

I undersøkelsen av UIO fant han flere eksempler på at medarbeideres forhold til visjoner var problematisk.

– Det var indikasjoner på en avstand mellom de som gir visjonene og de som skal bære dem ut og realisere dem. Det er også eksempler på at medarbeidernes nærmeste ledere kan ha vært mer opptatt av hvordan oppgavene skal gjøres, enn hvordan menneskene har det med det ­ansvaret som oppgavene innebærer, sier Kleiven.

Tatt på alvor

Andreas Nordli forteller at Kleivens undersøkelse har blitt verdifull for UIO.

– Vi har tatt til oss rapporten fra Kleiven og lest den nøye. Kleiven har presentert funnene for et utvidet ledermøte og gitt råd om veien videre. Vi har snakket om dette på stort sett alle fellessamlinger de siste to årene. Det førte også til en skikkelig revidering av retningslinjer for håndtering av seksuelle krenkelser. Vi har også jobbet med lederutvikling og arbeider for å tydeliggjøre lederes ansvarsområder, forteller Nordli.

Et av poengene i Kleivens rapport er at medarbeidere bør involveres mer i arbeidet med visjoner. Nordli mener det er viktig at medarbeidere forstår at en visjon ikke er det samme som en instruks.

– Det er viktig å sørge for at man forstår at visjon er retningsgivende, men ikke nødvendigvis noe som skal oppfylles innen to år. Jeg graver meg for eksempel ikke ned fordi vi ikke lykkes i å oppfylle visjonene våre, men hvis jeg forstod visjonen som en arbeidsinstruks ville jeg følt meg mislykket, sier Nordli.

Bærekraft

Selv om det er farer knyttet til det Kleiven kaller «visjonssterk ledelse» er Nordli overbevist om at løsningen ikke er å kvitte seg med visjoner.

– Hvis man kun har visjon som styringsverktøy mister man bærekraften i virksom­
heten. ­Visjonen blir da som et ­lokomotiv uten vogner bak. Hvis man kun er opptatt av ivaretakelse, blir toget stående stille på stasjonen uten å bevege seg. Vi må evne å holde visjonsstyrt ledelse og ivaretakelse av medarbeidere sammen som to sider av samme mynt, sier Nordli.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er konstituert redaktør for religion, feature og debatt i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter