Nyheter

Søkkrik sultan innfører brutale sharia-straffer

Bare britenes dronning Elizabeth av dagens monarker har regjert lenger enn sultanen av Brunei. Nå strammer Hassanal Bolkiah til sharialoven med dødsstraff og amputasjoner.

Den nye shariloven åpner blant annet for dødsstraff for blasfemi, steining og pisking av homofile, og amputasjon for ran.

Bruneis sultan Hassanal Bolkiah (72) har styrt det vesle landet på øya Borneo eneveldig de siste 51 årene. Han har også vært statsminister siden landet fikk sin fullstendige uavhengighet fra britene så sent som i 1984.

Med enorme inntekter fra olje- og gassvirksomhet regnes landet med bare 430.000 innbyggere som verdens femte rikeste. Borgerne slipper å betale personskatt, men friheten er sterkt begrenset og landet har de siste årene beveget seg i en klart mer religiøst konservativ retning.

LES MER: «Uten sharia, mer ekstremisme»

Strengere shariapraksis

Nå har den mektige sultanen fått verdens kritiske søkelys mot seg, etter at Brunei denne uken har iverksatt den tredje og strengeste fasen i shariabaserte straffer for forbrytelser som ble vedtatt i 2014. Den gang ble det innført bøter og fengselsstraff for graviditet utenfor ekteskapet, samt for ikke å møte til fredagsbønn.

Den nye loven fastsetter dødsstraff for en rekke forhold, som voldtekt, utroskap, homofili, ran og fornærmelse av profeten Muhammed. Den innfører pisking som straff for abort, amputasjon som straff for tyveri, og gjør det ulovlig å la muslimske barn få opplæring i andre religioner enn islam.

En rekke menneskerettsorganisasjoner står sammen med politiske ledere og kjendiser som George Clooney og Elton John i kø for å fordømme lovgivningen, som ikke minst utgjør en sterk trussel mot landets homofile, lesbiske og transpersoner.

LES OGSÅ: Måtte rømme etter blasfemisak

Ønsker «sterkere islam»

Lovendringene, som innfører pisking og henrettelse ved steining som straffemetoder for voldtekt og sodomi, men også for frivillig sex mellom to av samme kjønn, er godkjent av sultanen.

– Jeg vil ha et sterkere islam, sier sultan Hassanal Bolkiah, som lover at de strenge sharialovene vil bidra til at alle besøkende til Brunei «kommer til å ha en herlig opplevelse, og de kommer til å nyte det trygge og harmoniske miljøet».

Landet har lenge hatt dødsstraff, men ingen dødsdommer er utført de siste tiårene.

Hassanal Bolkiah er den 29. sultanen i et muslimsk dynasti som har styrt i over 600 år. Han er blant verdens rikeste med en formue som Forbes anslår til 170 milliarder kroner, og bor i et palass som angivelig teller 1.788 rom.

Flere land med ekstrem sharia

Brunei vil med den nye loven følge i sporene til et annet sterkt illiberalt muslimsk land med store petroleumsinntekter, Saudi-Arabia. Der blir halshogging med sverd og kutting av andre kroppsdeler utført offentlig i forbindelse med fredagsbønnen.

I Qatar kan utroskap mellom en muslimsk kvinne og en ikke-muslimsk mann straffes med døden, og alkoholbruk kan straffes med pisking. I verdens mest folkerike muslimske land, Indonesia, er det bare den delvis selvstyrte provinsen Aceh som praktiserer sharia med bruk av pisking som straff.

Iran, Sudan og noen delstater i Nigeria praktiserer ekstrem sharia, slik også Taliban gjorde i Afghanistan da de hadde makten. Taliban øker nå igjen sin kontroll i landet. IS har de siste årene utført shariastraffer i områder de har kontrollert i Irak og Syria, men har nå mistet siste rest av sitt såkalte islamske kalifat.

LES OGSÅ: Muslimsk Sarajevo-dominans

Amnesty: Middelaldersk.

– Jeg appellerer til regjeringen om å stanse iverksettelsen av den drakoniske nye loven som vil være et alvorlig tilbakeslag for folket i Brunei, sa FNs menneskerettighetskommissær Michelle Bachelet tidligere denne uken.

Amnesty mener at den nye straffeloven vil føre Brunei tilbake til middelalderen når det gjelder menneskerettigheter og brutale straffemetoder. Organisasjonen reagerer sterkt på at selv barn under 18 år kan bli straffet etter den nye loven.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter