Nyheter

Vil legge ned sin egen liste

Rolf Reikvam er selv medlem av Åpen folkekirke, men mener den kirkepolitiske listens tid er forbi. – Vi er blitt et oslostyrt prosjekt, sier Reikvam.

Bilde 1 av 2

Jeg opplever at Åpen folkekirke er i ferd med å utspille sin rolle. Det skyldes rett og slett at vi ikke har noen saker med et felles standpunkt eller et felles prosjekt som vi er opptatt av, sier Rolf Reikvam.

LES OGSÅ: Legg ned, Åpen folkekirke!

– Vi er for uenige

Han er delegat fra Borg bispedømme og medlem av den kirkepolitiske listen Åpen folkekirke (ÅF) som hadde likekjønnet vigsel som sin kampsak da de for første gang stilte med lister til Kirkevalget i 2015. Nå er det tre år siden kampsaken ble vunnet, og Reikvam mener ÅF ikke lenger kan leve videre på det samme grunnlaget.

– Det er ingenting som tyder på at vedtaket om likekjønnet vigsel vil reverseres. Det finnes ikke så sterke motkrefter.

Er det ikke andre saker Åpen folkekirke fortsatt kjemper for slik som at samlivsform ikke skal vektlegges i stillingsutlysninger?

– Vi kan ikke holde på med sånne saker om igjen og om igjen. Vi må kunne snakke om større saker som hvordan Den norske kirke skal organiseres og se ut i fremtiden. Men der er vi så uenige, svarer Reikvam.

LES MER: En del møter ikke blikket mitt

– Det er uklokt å bestemme seg på forhånd

Gard-Sandaker Nielsen, leder av Åpen folkekirke, innrømmer at de ikke har en like konkret sak som i 2015 – men understreker at retningsvalget er det samme.

– Det fattes stadig vedtak om hvilken retning Den norske kirke skal gå i. Da er ÅF forpliktet på alltid å velge det alternativet som i størst mulig grad sikrer at kirken fortsatt skal være bred og åpen. Disse retningsvalgene står vi sammen om og det er mye arbeid som gjenstår, sier han.

Han sier at ÅF bevisst ikke har fattet vedtak om kirkeordning og arbeidsgiverlinje, «i respekt for de prosesser som må få gå sin gang og som må utredes».

– Da er det uklokt for en organisasjon som oss å ha bestemt seg på forhånd. Vi skal bidra til at det finnes gode løsninger for hele Den norske kirke. Og at det er uenighet for eksempel i spørsmål om fordeling av stillingsressurser mellom bispedømmene, er bare slik det skal være. At representanter i Kirkemøtet kjemper for ressurser for sitt bispedømme, er naturlig.

LES OGSÅ: Fortsetter å kjempe med samme kampsak

Mener han ikke er alene

Rolf Reikvam tror det kanskje hadde sett annerledes ut dersom man hadde startet tidligere med å utvikle lokale ledd av ÅF. Nå kaller han det for et «oslostyrt prosjekt» og mener årets valgprogram kun inneholder generelle formuleringer som man må lete lenge etter å finne noen som er uenige i.

Er du alene om å tenke dette?

– Jeg tror det er ganske mange. Flere har meldt seg ut og andre har ikke fornyet medlemskapet, svarer Reikvam som selv har vurdert å melde seg ut. Tidligere i år betalte han medlemskontigenten, men gikk ikke på årsmøtet fordi han ikke syntes noen av sakene «verken var viktige, interessante eller spennende».

Sandaker-Nielsen kjenner seg ikke igjen i dette.

– Antallet medlemmer har steget de siste to årene, og har den siste tiden vært stabilt. Vi har heller ikke fått mange utmeldinger. Min opplevelse er at mange tar gjenvalg og nye folk kommer på plass, sier han.

LES MER: – Mange ting i kirken oppleves som lite relevant

– Vi er summen av dem som bidrar

ÅF-lederen sier han merker «et bredt engasjement over hele landet, ikke minst i de bispedømmene der det er stor motstand mot at to av samme kjønn skal kunne gifte seg i kirken».

– Vi må ikke glemme at det fremdeles er bispedømmer hvor prester som er gift med en av samme kjønn ikke blir tilsatt.

Han understreker også at ÅF er en medlemsstyrt organisasjon, og at programmet som Reikvam mener er «for generelt» er utarbeidet av organisasjonen selv.

– Alle som var til stede hadde mulighet til å påvirke det. ÅF er summen av alle som ønsker å bidra, sier han.

Rolf Reikvam, på sin side, er i det hele tatt imot at Den norske kirke skal organisere seg i lister.

– Det er viktig med valg og at bispedømmeråd har alternativer. Men man kan heller velge en strategi der man har nettverk som anbefaler ulike kandidater på nominasjonslisten. Det hadde vært bedre i den fasen vi er i nå – for overhodet å mobilisere noen til å stemme, mener Reikvam.

– Reikvam er den eneste som mener dette

Karl Johan Kirkebø, ÅF-medlem fra Bjørgvin bispedømme kjenner seg heller ikke igjen i Reikvams beskrivelser.

– Vi skal ha nominasjonsmøte i Bjørgvin i kveld og for oss er ÅF fortsatt veldig viktig. Vi synes ikke på noen som helst måte at vi skal legge ned, sier han.

Kirkebø sier også at «Reikvam er den eneste som mener dette».

– Rolf må få mene det han vil, men dette er ikke representativt for Åpen folkekirke.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter