Nyheter

– Man skulle overvinne sykdom i Knutby

Her er noen av ungdommenes egne utsagn om oppveksten i Filadelfia i Knutby.

Under de første møtene stiller alle ungdommene som blir intervjuet seg bak Åsa Waldau, og beskriver henne i entydig positive ordelag.

Åsa er blitt veldig dårlig behandlet, synes jeg. Jeg vil beskrive henne som en stor person, en man virkelig kan stole på, og som fortjener respekt, sier Sara.

En annen beskriver Waldau som «den snilleste personen som finnes».

Hun bryr seg aldri om seg selv, hun bryr seg bare om andre, hele tiden. Når man møter henne kjenner man lykke i hjertet. Vi treffes ikke så ofte, men når det skjer føles det som: ååå, jeg har savnet deg!

LES MER: Barna hyllet «Jesu brud» – så ombestemte de seg

Tjenere

Samtidig beskriver Sanja Nilssons avhandling hvordan Åsa Waldau har «tjenere» som trofast står oppstilt langs veggene og serverer mat mens intervjuene pågår.

En av ungdommene beskriver også hvordan Waldau har påvirket yrkesvalget deres:

Jeg spurte Gud, og senere Åsa Waldau. Først ville jeg bli bilmekaniker eller snekker, men jobben føltes som for enkel. Da snakket jeg med Åsa om det. Hun stilte spørsmål og jeg fikk følelsen av at jeg skulle gjøre noe annet. Hva tror du om å bli elektriker, spurte hun. Og da sa det klikk.

LES OGSÅ: Knutby vil ut av skyggen – ti år etter drapet

‘Aldri helt glad’

Etter 2016 ble fortellingene dramatisk endret. Da Waldau ble presset bort fra menigheten ble skjønnmalingen byttet ut med sinne.

Åsa var misunnelig på mamma fordi hun var så flink til å synge. Gjennom hele livet har jeg måttet høre at mammaen min ikke var god nok. Jeg så henne gråte flere ganger, men visste aldri hvorfor. Hun var sammen med Åsa i begynnelsen, men senere protesterte hun, og da var hun ikke god nok lenger. Hun har aldri blitt helt glad igjen, forteller Maria.

Hun forteller også om hvordan ord fra Åsa ble formidlet gjennom andre:

Først hørte jeg ikke på dem. Men da fikk jeg ikke være sammen med de andre ungdommene.

‘Presse seg gjennom’

Ungdommene forteller også om synet på sykdom i lederskapet i Knutby:

Man skulle ikke være syk. Om man ble forkjølet eller fikk feber skulle man overvinne dette uten å slappe av. De som fulgte dette er blitt svakere etter alle disse årene. Da jeg selv ble syk en gang fikk jeg store problemer. Du må presse deg gjennom det, fikk jeg høre, forteller Jonas.

Alle navn er fiktive. Avhandlingens tittel er Performing Perfectly. Presentations of Childhood in Knutby Filadelfia. Forfatteren er Sanja Nilsson, som har tatt doktorgrad ved Göteborgs universitet.

Joakim Lundgren, dagen.se

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter