Nyheter

Krever rettssikkerhet for konvertitter

– Samtalene vi har hatt med myndighetene har ikke ført fram, sier Norges Kristne Råd i en uttalelse.

– Konvertitter blir sendt ut av landet og slått helseløse mens sakene deres venter på å bli tatt opp i Norge. Det er noe som ikke stemmer, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd (NKR).

Før helgen var paraplyorganisasjonen for Norges kristne kirkesamfunn samlet til rådsmøte. Her møttes 60 deltakere fra 22 kirker og organisasjoner.

I en uttalelse vedtatt på årsmøtet uttrykker et samlet kirke-Norge dyp uro over manglende rettssikkerhet og dårlig behandling av konvertitter i Norge.

LES MER: Ønsker ikke aggressiv evangelisering

‘Myndighetene svikter’

På tross av at NKR og andre organisasjoner lenge har vært i dialog med norske myndigheter, fortviler kirkeledere over at myndighetene svikter i å gi konvertitter en god rettsbehandling.

– Dialogen vi har ført med myndighetene i flere år har ikke ført fram. De er nødt til å gjøre enda mer, sier Hermansen.

I uttalelsen fra NKR krever kirkelederne at ingen konvertitter skal returneres med risiko for forfølgelse. Blant annet ber de om at konvertittsaker skal behandles med samme metode for risikovurdering og troverdighetsvurdering som LHBT-saker. De etterlyser også mer faglig kompetanse og at pastorer/prester blir innkalt som vitner i nemndmøter.

Skjærgårdsgospel hedres

I tillegg til konvertittsaken, var et av rådsmøtets høydepunkter utdeling av Økumenikkprisen 2019. Den ble i år tildelt stiftelsen Skjærgårdsgospel. Prisen deles ut som en anerkjennelse av noen som har gjort noe viktig og godt for økumenikk i Norge.

NKR skriver om Skjærgårdsgospel at de «gjennom flere tiår har vist genuin vilje til å samarbeide med alle gode krefter som ønsker at Jesus skal bli kjent».

LES MER: Norges Kristne Råd ønsker alle velkommen

Løfter dialogarbeid

Under rådsmøtet ble det også vedtatt en handlingsplan for NKR. Et av målene er å videreutvikle lokaløkumenikken med flere lokale og regionale arrangementer. NKR vil også styrke kirkens engasjement for global rettferdighet.

Hva er utfordrende for økumenikken i Norge i tiden fremover?

– Vi har sett at ulike teologiske beslutninger som tas skaper skillelinjer. Samtidig har vi sett at man med godt dialogarbeid kan forenes på tross av ulike teologiske syn. Økumenikken er viktigere enn noen gang. Hvordan kirken ser ut om 20 år, avhenger av hvordan vi klarer å samhandle fra i dag og fremover, sier Hermansen.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter