Nyheter

Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské

Hagia Sofia i Istanbul, som tidligere har vært både katedral og moské, kan igjen bli moské, ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

I et TV-intervju søndag kveld åpnet Erdogan for å endre statusen til det nesten 1.500 år gamle praktbygget, som i dag er et museum.

Regjeringen i Hellas reagerte sterkt på uttalelsen og kalte den en fornærmelse mot kristne, mot verdenssamfunnet og mot folkeretten.

Hagia Sofia ble bygget som en katedral på ordre fra den østromerske keiseren Justinian i 537. Kirken var den gang verdens største bygning.

Etter at Det osmanske riket på 1400-tallet erobret Konstantinopel, byen vi i dag kjenner som Istanbul, ble katedralen omgjort til moské. Etter opprettelsen av den moderne og sekulære tyrkiske staten i mellomkrigstiden, sluttet praktbygget å fungere som gudshus, og i 1935 ble Hagia Sofia gjort om til museum av Mustafa Kemal Atatürk, Tyrkias første president.

LES OGSÅ: Her er kirken som ble moské før den ble museum

LES OGSÅ: «Her får selv ateister et glimt av det hellige»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter