Nyheter

Slik vil kristelig engasjerte Sp-ere ta imot KrF-ere på flukt

Sp-profiler med ulik kristelig kobling mener partiløse etter KrF-striden kan få et nytt godt hjem nettopp hos dem.

(Hamar): I et Vårt Land-intervju før Senterpartiets landsmøte, kom partileder Trygve Slagsvold Vedum med en klar invitt til røde KrF-ere på rømmen fra partiet etter retningsstriden. Han vil gjerne gi ekstra rom til dem i Sp.

– Det er viktig at dette blir sagt. Det er ikke fordi vi vil rive vekk velgere eller gjøre situasjonen vanskeligere for KrF. Men om det er noen som av en grunn ikke lenger vil stemme KrF, så kan de vite at vi har verdiforankringen felles, sier tidligere Sp-leder, Liv Signe Navarsete.

Navarsete vokste opp i et hjem der begge foreldrene var KrF-ere. Da hun satt i regjering og var partileder, styrket partiet kirkepolitikken og tydeliggjorde forankringen i kristen arv.

LES OGSÅ: Vedum ønsker røde KrF-ere velkommen i Sps rekker

Respekt for skaperverket

Vårt Land har snakket med Sp-delegater med ulik tilknytning til kristenlivet. Budskapet deres er klart: Sp bør vise seg som en god havn for KrF-ere på leting.

– Sp kan være et godt valg for dem. Sp er tydelig forankret i de kristne verdiene. Det uttrykkes i program og respekten for skaperverket. Mange i ledende posisjoner i Sp har et kristent livssyn og ønsker sterkt at dette skal være representert i partiet, påpeker Navarsete.

Predikanten Ole Magne Omdal toppet Sp-listen i Vest-Agder ved forrige stortingsvalg. Da hadde han vært regionleder i Normisjon, og i årevis talt på bedehus i Agder-fylkene.

– Ja visst er KrF-ere på leting velkomne. Vi er et frivillighetsparti og et kirkeparti. Og de verdiene som eksempelvis Kjersti Toppe profilerer i Stortinget – som streng alkoholpolitikk – kan KrF-ere kjenne seg igjen i. Ikke minst at vi nå fremstår som det sterke sentrumspartiet, kan nok appellere til KrF-ere uten parti.

LES OGSÅ: Hardt Vedum-oppgjør med «klima-misbruk» og populisme-stempling

Frir til røde og blå

Etter KrFs retningsstrid har partiet hatt overganger til Sp. Blant dem er Geir Jørgen Bekkevolds vararepresentant fra Telemark, Hanne Thürmer.

– Invitasjonen fra Vedum er viktig – og riktig. Mange i KrF vil finne likhet i troen på det tradisjonelle og det konservative, og det nære: Familien og verdigrunnlaget. Det er en konservativ verdikultur i Sp, og den kan styrkes enda mer, sier Johan Edvard Grimstad.

Han leder fylkestingsgruppen til Sp i Østfold. Han har lang og bred bakgrunn fra kirkelig arbeid og er nå stevnekoordinator i OASE.

– Men dette handler ikke bare om røde KrF-ere. For jeg tror at også blå vil finne seg godt til rette i Sp i verdisaker, i distriktspolitikken, i næringslivspolitikken og i mye av praktisk klimapolitikk. For min del skulle jeg gjerne sett at Sp ble preget av en del av den familiepolitikken som KrF-ere bringer med seg. Også i Sp familiepolitikk viktig, men det betyr ikke at den ikke kan styrkes.

LES OGSÅ: Slik er Sps opprustning for å ta stor makt

En litt annen kultur

Grimstad påpeker at Sp nok har litt annen partikultur og ungdomskultur enn KrF.

– Men jeg håper ikke at de tenker negativt om det, men heller at det «er noe for meg her». Selv innenfor Senterpartiets kultur er det mye variasjon.

Tidligere parlamentarisk leder, Rune Skjælaaen, opplevde landsmøtet fra gjestebenken. Han var sykehusprest før han satt på Stortinget fra 2001 til 2009. Også Skjælaaen håper Sp kan vise seg som alternativ for røde KrF-ere som ønsker et sterkt sentrum:

– Når mange i KrF ikke lenger føler seg hjemme der, har vi noen grunnverdier som vi deler sterkt med dem. På bioteknologifeltet og i kirkepolitikk har vi i stor grad stått sammen med KrF, sier han.

Leder i Senterungdommen, Ada Arnstad, har fått mange meldinger den siste tiden fra velgergruppen Vedum nå inviterer.

– Ideologisk binder det oss sammen at vi ikke tror på kun stat og kun marked. De som savner dette aspektet i KrF nå, er hjertelig velkomne til oss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter