Nyheter

New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep

Manifestet som trolig er ført i pennen av personen bak massedrapene i to moskeer på New Zealand i forrige uke, er lørdag nå offisielt forbudt i landet.

Det melder blant annet avisa New Zealand Herald.

Manifestet ble lagt ut i forkant av angrepene mot moskeene Noor og Linwood der en gjerningsperson drepte 50 personer og såret like mange forrige fredag under fredagsbønnen. Innholdet er nå offisielt klassifisert som forkastelig og er blitt forbudt. Det bekreftes av Direktoratet for film og litteraturklassifisering.

Det er David Shanks som har tatt den endelige avgjørelsen. Han har stillingen som New Zealands «chief sensor» i innenriksdepartement, en stilling med myndighet til å vurdere og ta en beslutning om hvorvidt materiale er upassende og støtende og skal bli forbudt. De sto også for forbudet mot videoen fra massedrapene.

Shanks anmoder alle som har en kopi av manifestet i sitt eie til å ødelegge eller slette det.

– Hvis du ser det noe sted, må du rapportere det inn. Å ha dette i sitt eie eller distribuere det er ulovlig og vil bare bidra til å støtte en kriminell agenda, sier Shanks.

I sin begrunnelse beskriver Shanks dokumentet som et hefte med brutalt innhold som fremmer drap og terrorisme.

LES OGSÅ: Ideolog bak terrormanifest dømt for å ha provosert til vold mot muslimer

Moske åpnet igjen

Politiet har fjernet sperringene ved begge moskeene i Christchurch som ble angrepet under fredagsbønn 15. mars. Lørdag åpnet den ene.

Håndverkere har arbeidet intenst den siste uka for å få Noor- og Linwood-moskeene reparert etter at en gjerningsperson tok seg inn under fredagsbønnen og skjøt og drepte 50 personer og skadet like mange.

Lørdag kunne den ene moskeen åpne dørene igjen. Blant de første besøkende i Noor-moskeen var familien til gjerningsmannens yngste offer, 3 år gamle Mucaad Ibrahim.

Flere hundre mennesker stoppet ved moskeen Christchurch lørdag for å legge ned blomster eller be etter at politiet fjernet sperringene. Ennå er ikke arbeidet inne i moskeen helt ferdigstilt, der nytt teppe må på plass.

LES OGSÅ: Muslimske land vil ha tiltak mot islamofobi etter Christchurch-terror

Tog

Likevel er mange av sporene etter grusomhetene som fant sted i moskeen fjernet. Nye vinduer er på plass etter at bedende medlemmer av menigheten knuste vinduer da de kastet seg ut for å redde seg unna skuddsalvene fra gjerningspersonens våpen. Kulehull i veggene er tettet og malt over.

Også ved Linwood-moskeen har politiet fjernet sperringene, men der er ikke lokalene åpnet for bønn ennå.

Lørdag gikk folk i tog fra Hagley Park ved Noor-moskeen og gjennom sentrum av byen, et arrangement for kjærlighet, der flere tusen mennesker deltok i stillhet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter