Nyheter

Homo og hore oftest brukte skjellsordene i norsk skole

Etter homo/homse og hore, følger faen og fitte som oftest brukte skjellsordene ved over 50 norske ungdomsskoler og videregående skoler, ifølge en undersøkelse.

Videre på lista finner man ord som jøde, bitch, neger, helvete, fuck, jævel, gay, potet, pakkis, mongo og polakk, skriver Bergens Tidende.

– Det er gjerne ikke alltid det oppfattes like uskyldig som det er mang. Man skal jo ikke bruke legning som skjellsord, det kan jo være veldig ødeleggende for dem som er det, sier en guttegjeng som avisen har møtt.

LES OGSÅ: «Du er dårlig fordi du er jente»

Større prosjekt

Måten en har kommet fram til de mest brukte skjellsordene i norske skoler er gjennom et femårig frivllig prosjekt kalt Dembra. Både elever og lærere har oppgitt hvilke skjellsord som oftest dukker opp, ifølge Bergens Tidende.

Peder Nustad, prosjektleder for Dembra, og Claudia Lenz, professor i samfunnsfag ved MF Vitenskapelig Høyskole, sier at prosjektet ikke er forskning, men heller «generelle innspill i skolens interne arbeid».

– Vi kan se trender, men vi kan ikke generalisere, sier Lenz.

De ser likevel at ord som «homo» og «hore» dominerer på alle skolene som har vært med i det frivllige prosjektet.

– Derfor er det grunnlag for å si at det er disse ordene som er de mest brukte, sier Nustad til BT.

LES OGSÅ: Homofile i Noreg kjende frykta på kroppen etter terror

Negative stereotyper

I fem år, fra 2013 til 2018, har over 50 skoler har deltatt i prosjektet, noe som innebærer til sammen 14.000 elever og lærere. Professor Lenz sier at skjellsordene som blir mye brukt regulerer hva som er greit og ikke greit.

– Disse ordene er ladet. De reproduserer stereotyper og betydninger som kanskje ikke egentlig er ment negativt, men som blir videreført i negativ forstand. På denne måten får disse ordene altfor store utslag, sier Lenz.

BT har også pratet med Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (Fri), som sier at de ikke er overrasket over at ordet «homo» fortsatt blir hyppig brukt som skjellsord.

– Dessverre har homo lenge vært et skjellsord som er mye brukt i skolen, og vi vet at det har en effekt på elevene. Særlig på dem som er skeive. Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg var overrasket, men vi vet at dette er et ord de unge både hører og bruker som skjellsord, sier Fri-leder Ingvild Endestad.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter