Nyheter

Unge klima-aktivister oversvømmes av hatske meldinger

Ungdom som streiker for klima opplever hets, latterlig- og umyndiggjøring. De blir kontaktet på telefon og i sosiale medier.

Bilde 1 av 2

– Det groveste vi har fått er oppfordringer til å begå selvmord, for eksempel gjennom sultestreik slik at vi kutter mest mulig klimagassutslipp, sier Haldis Tjeldflaat Helle (21) første nestleder i Natur og Ungdom (NU)

NU er en av organisasjon i Norge som er aktive i klimastreiken blant ungdommer. Titusenvis av ungdommer rundt om i verden har demonstrert mot det de opplever som manglende klimatiltak fra myndighetene. Også i Norge har tusenvis av ungdommer demonstrert, mange har også streiket fra skolen.

– Det meste er hersketeknikker, og forsøk på å latterliggjøre oss fordi vi er unge, sier Helle.

LES OGSÅ: Det handler om hva slags menneske man har lyst til å være. Slik forklarer Penelope Lea (14) og Gina Gylver (17) hvorfor de kjemper alt de kan for klimaet

Kontaktes

I utgangspunktet er hun skeptisk til å si for mye om dette, fordi hun frykter at det vil avlede debatten.

– Vi vil heller ha en saklig debatt om løsningene på klimaproblemet, og hvilke tiltak som må gjennomføres for å kutte Norges utslipp, sier Tjeldflaat Helle.

I etterkant av at Mari Hasle Einang (23), nestleder i Changemaker, ble intervjuet i en NRK-artikkel om den internasjonale klimastreiken, har hun har blitt kontaktet av ukjente personer på Facebook, på telefon og på tekstmelding.

– I noen av meldingene sto det at vi er idiotiske som tror på «propagandaen» som NRK og miljøbevegelsen «tvinger» på oss. Mye handler om at jeg har blitt hjernevasket, sier hun.

Hun opplever det som et forsøk på latterliggjøring og umyndiggjøring.

– En skrev at han skulle kjøpe hundre amerikanske biler, og sette dem på tomgang for å ødelegge for meg, sier hun.

LES OGSÅ: Terje Halleland (Frp) ­frykter Sp kan svikte oljenæringen etter klimapress.

Savner respekt

Hasle Einang forteller at det er ubehagelig å få nedlatende beskjeder slengt mot seg.

– Å få beskjed om at jeg ikke har rett til egne meninger fordi jeg er en «dum, liten jente», og at meningene mine derfor må være et resultat av at jeg er hjernevasket, er ubehagelig, sier hun.

Hun forteller at målet med klimastreiken er å kommunisere til andre unge og politikere. Derfor tar hun det ikke så veldig tungt at hun får meldinger fra tilfeldige, godt voksne personer. Hun er mer skuffet av reaksjonen fra myndighetene.

– Slike meldinger kan gjøre det vanskeligere å stå i dette. Det er verre at politikerne som vi aktivt prøver å nå fram til og påvirke, ikke respekterer oss. Vi merker at de vi forventer å bli respektert av, ikke tar oss på alvor, sier Hasle Einang.

Hun trekker fram svar fra politikere som var med i NRKs Debatten i forrige uke som eksempler på politikere som ikke tar det de sier på alvor.

LES OGSÅ: Tar grep etter klimakritikk

– «Misser» poenget

Tina Våje (15) var med i Debatten på rikskringkasteren. Hun er tidligere medlem av Barnas Klimapanel i Miljøagentene, en miljøorganisasjon for barn. Hun kritiserte blant annet regjeringen for å gi nye letelisenser til petroleumsindustrien.

Reaksjonene i etterkant har stort sett vært positive, forteller hun, men hun registrerer også at det er et opphetet ordskifte i sosiale medier.

– De mener at vi heller burde konsentrere oss om hva vi gjør som enkeltpersoner. Men jeg tenker at de har «misset» poenget.

De argumenterer ofte med at unge bør starte med seg selv, mener hun.

– Poenget er å få til klimahandling som gjør det enklere å være miljøvennlige personer, og det må politikerne legge til rette for, sier Våje.

Derfor går ikke Facebook-innleggene inn på henne personlig, forteller hun.

– Jeg får inntrykk av at de som skriver slike innlegg ikke prøver å se saken fra vår synsvinkel. De har allerede bestemt seg for å være uenige, sier Våje.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter