Nyheter

Britisk lobbyist ber nettoperatørene stanse jødehatet

Britiske Danny Stone har klart å løfte antisemittisme helt opp i parlamentet i hjemlandet. Nå er han bekymret for rasismens renessanse på nett.

– I fjor var det 1600 registrerte antisemittiske hendelser i Storbritannia. Det pleide å være rundt femti i måneden, nå er det over 100, sier Danny Stone.

Han er en av verdens fremste eksperter på antisemittisme, og han er bekymret. Jødehatet øker i en politisk urolig tid. Konspirasjonene er mange og gamle. Der andre minoritetsgrupper gjerne framstilles som skadedyr, framstilles jødene som utspekulerte bakmenn.

Stone peker blant annet på konspirasjonsteorier rundt Rotschild-familien som et eksempel. Familien var på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet involvert i bankbransjen og hadde verdens største private formue. Det har vært svært mange antisemittiske konspirasjonsteorier knyttet til dem. Etterkommere av familien er fremdeles utsatt for disse konspirasjonsteoriene.

LES OGSÅ: Jødehat rammer Eurovision

Internetthatet

Stone er mest bekymret for internett. Han sier at der folk før kun hørte rasistiske utsagn av bekjente på pubben, kan alle i dag spre og oppsøke slike ytringer på nett. Og folk kan radikaliseres i sitt eget hjem via verdensveven.

– På nett er det en blanding av forskjellige grupper som finner hverandre, der disse ytringene florerer. Du har hvit makt-grupperingene, konspirasjonsmiljøer og såkalte mannsaktivister. Alle disse gruppene er en del av en slags boble som folk dras inn i, og internettalgoritmene gjør det lettere å bli dratt inn i disse boblene, sier han.

LES OGSÅ: Dette er jødehaterne

Stone sier undersøkelser viser at for eksempel kvinnehat på nett, islamofobe holdninger og antisemittisme gjerne henger sammen. Resultatene fra tidligere arbeid mot antisemittisme viser at innsats mot dette også er til fordel for de andre gruppene som utsettes for hat. Om politiet øker sitt fokus på hatytringer mot jøder, skjer det gjerne i form av økt innsats mot hatytringer og hatkriminalitet generelt.

Appell til nettoperatørene

Så hva kan gjøres med netthatet? Stone peker på internettoperatørene.

– I Storbritannia jobber vi for å få på plass en regulator av nettoperatørene. Den fungerer slik at hvis operatørene får beskjed om at det er et problem med for eksempel visse sider, og de ikke sjekker det ut og ikke gjør noe, så blir de holdt ansvarlige. Og dette kan skje internasjonalt. I tillegg jobber vi blant annet for å gjøre det mulig å ha én rapporteringsplattform der man kan rapportere hatefulle ytringer. Så slipper du å kontakte Twitter, Facebook enkeltvis.

LES OGSÅ: «Mein Kampf av Adolf Hitler kjem ut i ny omsetjing på norsk. Treng vi det?»

Stone sier Google, på eget initiativ, har endret algoritmene side slik at «onde» ikke lenger kommer opp som første forslag om du skriver inn «er jøder...» i søkeboksen. På grunn av dette har søket på denne frasen gått ned med ti prosent, ifølge Stone.

– Flere ville nok reagere på et tiltak der operatører pålegges å fjerne sider eller lignende, med tanke på ytringsfriheten?

– Det er ikke sånn at man trenger å fjerne disse sidene. Det viktigste for meg er at folk ikke havner i et spor der de, hvis de søker på Rostschild-familien og bankbransjen, etter bare noen få klikk plutselig ser på nazistiske videoer. Om noen søker på denne konspirasjonen, burde et av de første treffene være en side som avslører løgnene i konspirasjonen. Det kan internettselskapene hjelpe med, sier Danny Stone.

Han legger til at internettselskaper og operatører er private selskaper, som ikke har noen plikt til å hjelpe folk med å finne denne informasjonen.

LES OGSÅ: Blander kristendom i jødehat

Jødehat i Labour

Alle politiske bevegelser tidvis har hatt problemer med antisemittisme, understreker Stone. Det samme gjelder de aller fleste politiske partier. Akkurat nå er det størst problemer i Labour-partiet i Storbritannia. Stone forteller om utsagn fra politikere som ikke tas tak i, om utdeling av en løpeseddel med sitater fra en tysk nazist utenfor en Labour-konferanse og at debatt om problematikken fører til anklager om at de er funnet på eller er politisk motivert.

LES OGSÅ: Roboter kan spore jødehat

– Det er nok en del på venstresiden som føler seg legitimert av Jeremy Corbyn – av plattformer han tidligere har gått til valg på eller ting han har ytret. Det føler de legitimerer deres antisemittisme, uavhengig av hva Corbyn selv mener, sier Stone.

Israel-kritikk

Han peker blant annet på Midtøsten-konflikten som en katalysator. Her fremmes det ofte påstander om at all kritikk av Israel kalles antisemittisme.

– Det er fullt mulig, og legitimt, å komme med kritikk av staten Israels politikk og landets myndigheter. Men når du bruker et antisemittisk språk, et helt annet språk enn du bruker om andre konflikter, så er det et problem. Om du for eksempel kan bytte ut ordet «israeler» med ordet «jøde» og det høres antisemittisk ut, så er det trolig antisemittisk. Dessuten har du sammenligningen med nazismen – det er kun om midtøstenkonflikten denne sammenligningen brukes, sier Stone.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter