Nyheter

Stavangers nye biskop trakk fram Bob Dylan og «Lykkeland»

Anne Lise Ådnøy ble vigslet i en fullsatt Stavanger domkirke søndag. I åpningsprekenen snakket hun om både Bob Dylan og NRK-serien «Lykkeland».

Ådnøy har allerede fungert som biskop etter Ivar Braut siden i fjor høst. Stavanger bispedømme har aldri tidligere hatt en kvinnelig biskop.

– Jeg tror ikke kjønn er uvesentlig, og mener vi som kirke står sterkest når begge kjønn bidrar på alle nivå. Viktigere enn kjønn og kjønnsroller er nok min teologiske forankring i en nordisk folkekirke-teologi som både er evangelisk og har blikket vendt utover og framover, sa hun i forbindelse med nominasjonen i januar.

LES MIN TRO MED DEN NYE BISKOPEN: – Jeg ser at vi som kirke trenger ildsjeler som vil bidra på fritiden i menighetsliv. Det er nydelig at mange gjør det. Men vi må aldri tro at det er dette som er hele kirka.

Historisk dag

Det var grått vær og opphold da domkirkens dører åpnet klokken ti søndag formiddag. Bare få minutter senere var alle plassene fylt.

– Dette er en stor og historisk dag. Jeg er også glad for at det er nettopp Anne Lise som skal vigsles til biskop. Hun er en god rollemodell, og jeg har stor tro på at hun blir en brobygger med appell til mange, sa ordfører Christine Sagen Helgø til Stavanger Aftenblad på vei inn til domkirken.

Bob Dylan og åpne dører

Den nyslåtte biskopen åpnet vigselsprekenen med å snakke om åpne dører og trakk paralleller til nobelprisvinner Bob Dylans tekster.

– Når Bob Dylan sang «Knock knock knocking on heavens door», fortsetter teksten i sangen, her i en norsk oversettelse: Det blir så mørkt, jeg kan ikke se. Jeg er så syk og trøtt av krig, den svarte skya blir så tett. Det kjennes som jeg banker på himmelens dør, sa Ådnøy, som la til at hun liker åpne dører og stor takhøyde.

Hun trakk også fram NRKs storsatsing «Lykkeland».

– Dessverre møter jeg ofte folk som tenker at kristne miljø er trange. NRK-serien om lykkeland gjør grove forenklinger, og befester i første runde inntrykket av et snevert bedehusmiljø, sa hun.

Dramaserien forteller historien om oppstarten på det norske oljeeventyret. Serien skildrer også et strengt bedehusmiljø i den vestlandske byen i tiden hvor Norge oppdaget oljen.

Ny kåpe

Kong Harald var til stede i Stavanger domkirke søndag. Selve vigslingen ble ledet av preses Helga Haugland Byfuglien.

I anledning vigslingen er det blitt laget en ny bispekåpe av vever Åse Eriksen. Hun har brukt en gammel kinesisk veveteknikk, og de fire evangelistene er fremstilt langs åpningen på kåpen, opplyser Stavanger bispedømme.

Den gamle kåpen som nå pensjoneres, er over 70 år gammel og tålte ikke lenger å bli fraktet på reiser.

Kirkelige gjester fra både Norge og utlandet deltok i forbønnshandlingen, mens både Stavanger domkor, guttekoret, pikekoret og katedralensemblet deltok i kirkesangen sammen med domkantorene.

Stavanger domkirke med sine to tårn, ligger sentralt i Stavanger, og har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet.

LES KOMMENTAREN: Prost Gaard ble vraket. Domprost Ådnøy ble utnevnt. Hva handlet det egentlig om?

Jordnær biskop

– Jeg ønsker meg både en folkelighet og et menighetsarbeid som regner med alle. Samtidig er jeg opptatt av at vi ikke skal «senke lista», men holde fram at vi er kalt til å følge Jesus, selv om det alltid er for stort for oss, sier hun.

Anne Lise Ådnøy blir av omgivelsene beskrevet som en ærlig, jordnær og varm person med gode brobyggende evner. Hun tar nå over et av landets bispedømmer med aller mest kirkelig aktivitet. I et intervju publisert av Stavanger bispedømme uttrykker hun hva som er Rogaland-kirkens fremste styrke:

– Det er at det fortsatt finnes så mange som engasjerer seg på frivillig basis. Enten det er i den lokale kirken sitt menighetsarbeid, eller det er knyttet til organisasjoner. At det er folk som raust gir av sitt eget for at Jesus skal være kjent. Folkene er den største ressursen vi har. Og vi trenger hele mannskapet, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter