Nyheter

Knusende nederlag for «sekulær-Høyre»

Høyre beholder formulering om Den norske kirkes særstilling i sitt nye prinsipprogram.

Da Høyre vedtok nytt prinsipprogram lørdag formiddag, ble henvisningen til Den norske kirkes særstilling utfordret.

Leder for Åpne Høyre, Helge Ytterøy L'Orange, gikk sammen med Haugesund Høyre inn for å erstatte den med en formulering om å arbeide for en «religionsnøytral stat» (se faktaboks).

LES OGSÅ: Bakgrunn: Er Høyre i ferd med å bli et verdiliberalt parti?

Barket sammen i kirkeduell

Før avstemningen barket L'Orange sammen med verdikonservative Stefan Heggelund i en av de mange «duellene» Høyre arrangerer på landsmøtet sitt.

– Staten skal aldri bestemme hva en person skal tro. Dermed kan heller ikke staten bestemme at et trossamfunn skal ha en særstilling, sa L'Orange.

Høyre har vært med på å snu Norge fra et ensrettet til et religiøst mangfoldig samfunn – blant annet gjennom arbeidet med å skille stat og kirke, påpekte han. L'Orange advarte mot å knesette kirkens særstilling i et prinsipprogram som varer mange år:

– Jeg mener vi må peke fremover og være tydelige på at vi ikke ønsker å blande stat og tro. Det er ikke verre enn det.

LES OGSÅ: Stefan Heggelund: Kristne undervurderer hvor tåpelig mange synes ideen om Gud er

– Forsøk på sekulær ensretting

Mens L'Orange knapt fikk applaus, høstet Stefan Heggelund tydelig bifall fra salen for sitt svar:

– Jeg opplever at dette forslaget ikke bare handler om å akseptere ulike livssyn, men om å nedvurdere kirken og fremme det sekulære som rettesnor.

Heggelund advarte mot det han ser som et forsøk på å sette seg ved et skrivebord og tegne opp et nytt Norge.

– Da mister vi muligheten til å forstå fremveksten av verdiene vi setter høyt og troende mennesker. Vi kan like det eller ikke, men vårt land har et kristent kulturgrunnlag. Det har vært med på å definere oss som nasjon, sa stortingsrepresentanten fra Oslo.

Han viste til Den norske kirkes rolle som samlingssted ved nasjonale katastrofer og viktige overganger i folks liv. Han gjestet også de stadig tilbakevendende debattene om skolegudstjenester:

– Det er ikke muslimer som reagerer på dem. Tvert imot sier mange muslimer at vi selvsagt skal ha skolegudstjeneste. De forstår noe som vi er i ferd med å glemme, nemlig at det er mer enn nåtiden og det flyktige som bygger oss som mennesker. Vi må ikke nedvurdere noe av det som gjør oss til oss, sa Heggelund.

LES OGSÅ: Bakgrunn: En borgerlig kristenvelger

– Handler om likestilling av trossamfunn

L'Orange hevdet derimot at Heggelund farer med skremmebilder.

– Dette handler ikke om å fjerne kulturarven, det som har gjort oss til dem vi er. Dette handler ikke om å ta ned en trosretning, men om reell likestilling av alle trossamfunnene over tid, sa han.

Til sist vedtok landsmøtet med overveldende flertall å beholde formuleringen prinsippkomiteen hadde foreslått:

«Staten skal ikke ha en religion. Av historiske grunner er likevel Den norske kirke i en særstilling blant tros- og livssynssamfunn».

LES OGSÅ: Regjeringen avgjør religionspolitikk før sommeren

Spisset konservativ profil

Høyre spisset også den konservative, tradisjonsbevisste profilen sin ytterligere på landsmøtet. Oslo Høyre fikk blant annet gjennomslag for følgende utdyping i underkapittelet om «Konservativt verdisyn»:

«Det norske samfunnet har blitt bygget gjennom generasjoner. Norge er mer enn en geografisk plassering, det er delte verdier og normer. Gjennom tradisjon er disse foredlet og overlevert oss fra de som var her før oss. Tradisjon gir tilhørlighet, bringer folk nærmere hverandre og hindrer fragmentering».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter