Nyheter

Jødehat rammer Eurovision

Artister i årets Eurovision-konkurranse i Israel ber om boikott, og flere anklages for antisemittisme.

Blant dem som anklages for jødehat er den såkalte BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment, Sanctions), som er en kampanje fra ulike pro-palestinske organisasjoner for å legge politisk og økonomisk press på Israel. De jobber for boikott av arrangementet, og en logo fra bevegelsen fikk oppmerksomhet fra Ervin Kohn.

Den tradisjonelle Eurovision-logoen er dekket med piggtråd, og hjertet i midten er delt i to. Kohn, som er nestleder i Antirasistisk senter og forstander for Det Mosaiske Trossamfund, skriver på Facebook at logoen er antisemittisk ettersom det delte hjertet lager et symbol som kan ligne på den nazistiske militærorganisasjonen SS.

– Jeg tror ikke illustrasjonen er tilfeldig og jeg tror ikke jeg er paranoid. Denne logoen er tydeligere enn en hundefløyte, skriver Kohn i innlegget.

Vet ikke intensjonen

– Det er vanskelig å vite sikkert hvilken intensjon som ligger bak en ytring. Men for dem som er oppmerksom, er det lett å få øye på SS-logoen, sier Vibeke Moe, stipendiat ved HL-senteret.

Hun peker på at det er blitt relativt vanlig at anti-israelske uttrykk bruker nazistsymboler, og trekker paralleler mellom Nazi-Tyskland og Israel.

– At det ikke ligger antisemittiske intensjoner bak, gjør ikke et uttrykk mindre antisemittisk, sier hun.

LES MER: Livstidsstraff for terrorangrep mot det jødiske museet i Brussel

Jeg ser det når du sier det

Nikolaos Tavridis-Hansen, som er kontaktperson for BDS i Norge, framhever at SS-symbolet ikke er med vilje, men ser at det er uheldig.

– Jeg har sett på logoen flere ganger uten å legge merke til det, men jeg kan se det når du sier det. Dette er veldig fjernt fra det vi holder på med i BDS, sier han.

BDS er bevisst

Tavridis-Hansen sier at han aldri har hørt snakk om et finurlig triks for å lure inn nazistsammenligninger i denne logoen. Birgitte Haanshuus, en annen stipendiat ved HL-senteret, mener BDS er strenge mot antisemittiske ytringer i sine rekker.

– Foreløpig er mitt inntrykk at BDS-bevegelsen er bevisst på at antisemittiske ytringer kan forekomme i nettdebattene deres, og jeg har sett et tilfelle der en moderator bryter inn og sier at enkelte ytringer ikke skal forekomme på Facebooksidene deres, sier hun.

LES MER: Blander kristendom i jødehat

Lys og mørke

BDS-bevegelsen er en av mange som oppfordrer til boikott av arrangementet. Flere britiske kulturpersonligheter har skrevet brev til BBC der de ber kringkasteren arbeide for at Eurovision avholdes et annet sted. Også flere norske artister støtter en boikott.

Netta, artisten som vant Eurovision Song Contest for Israel i fjor, mener en boikott vil virke mot sin hensikt. I et intervju med BBC 8. februar sa hun at «Når du boikotter lys, sprer du mørke».

Antisemittisk artist

Artisten Paul Oscar, som mener hans hjemland Island bør boikotte konkurransen, uttalte i et radiointervju 5. februar at «Grunnen til at resten av Europa har vært bortimot stille (i dette spørsmålet, red.anm.) er at jødene har vevd seg inn i Europas struktur på slu vis i veldig mange år.» Han sa videre at det «ikke er hipt og kult å være pro-Palestina i Storbritannia,» og at «det tragiske er at jødene lærte ingenting av Holocaust. Istedenfor har de tatt opp nøyaktig samme politikk som sin verste fiende.» Uttalelsene ble oppfattet som ikke bare israelkritiske, men direkte antisemittiske. Oscar beklaget og tok avstand fra kommentarene kun noen timer etter intervjuet.

Politisk markering

På tross av at konkurransen skal være apolitisk, har bandet Hatarin allerede erklært at deres deltagelse skal bli en markering mot Israel og statsminister Benjamin Netanyahu. Gruppa skal være Islands bidrag i konkurransen med låta «Hatrið mun sigra» (Hatet vil seire).

Gamle SoMe-innlegg

Også Frankrikes bidrag, Bilal Hassani, har fått kritikk. 19-åringen, som ventes å bli et ikon for LHBT-ungdommer som homofil, androgyn muslim, er blant annet blitt kritisert for å ha forsvart komikeren Dieudonne M'bala M'bala, som er blitt dømt for antisemittiske kommentarer i Frankrike.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter