Nyheter

NRK får kritikk fra Sri Lanka

De øverste buddhistiske lederne i Sri Lanka reagerer kraftig på NRKs fremstilling av religionen deres. Nå ber de den norske ambassaden i landet om å engasjere seg.

Det er skuffende at NRK ennå ikke kan forstå hvor ødeleggende dette programmet er for norske buddhister og buddhismen mer generelt, sier Egil Lothe, generalsekretær for Buddhistforbundet.

Det er åtte år siden NRK første gang sendte underholdningsserien «På tro og Are». Det markerte starten på en konflikt mellom Buddhistforbundet og NRK som har vart siden. Buddhistforbundet reagerer på programmets Buddha-fremstilling, som de mener er ukorrekt og nedverdigende. Klippet brukes i dag på nettsiden NRK Skole – en nettside som er ment å være en læringsressurs blant annet til bruk i KRLE-faget. Torsdag ble saken igjen tatt opp i Kringkastingsrådets møte.

Lothe forteller at Buddhistforbundet har fått flere henvendelser fra medlemmer som lar seg provosere av NRK-klippet.

– Jeg har blant annet snakket med en 14 år gammel gutt som er medlem hos oss som måtte forklare læreren at det som kom frem i klippet, blant annet om Buddhas kvinnesyn, bare er tull. Men hvem er han sammenlignet med NRK? Det er en forferdelig situasjon som elever med buddhistisk bakgrunn blir satt i.

LES OGSÅ: Reagerer på NRKs Buddha

Støtte fra Sri Lanka

Saken har også vakt oppsikt internasjonalt. Noen av de øverste buddhistiske lederne i Sri Lanka overleverte denne uken en uttalelse om striden mellom Buddhistforbundet og NRK til Norges ambassade i Colombo. Uttalelsen er også sendt til utenriksministeren og ministeren for buddhisme i Sri Lanka. I uttalelsen skriver de buddhistiske lederne at de reagerer både på at NRK skal ha «blandet sammen» den ekte Buddha med den kinesiske sagnfiguren Budai, ofte omtalt på engelsk som «fat» eller «laughing buddha», og at det i klippet påstås at Buddha har sagt at «kvinner er mentalt underlegne menn og ute av stand til å forstå og praktisere læren hans».

– Buddhistforbundet er en flerkulturell organisasjon og vi har hatt tett kontakt med buddhister i blant annet Sri Lanka og Thailand når det gjelder denne saken. At disse øverste religiøse lederne tar saken alvorlig, sier sitt, sier Lothe.

LES MER: Krenker østlige religioner av uvitenhet

Skaper blest

Iselin Frydenlund, førsteamanuensis ved MF Vitenskapelige høyskole, synes det er helt forståelig at Buddhistforbundet engasjerer seg i saken.

– Dette er ikke et ytringsfrihetsspørsmål eller et spørsmål om krenking; NRK har rett til å sende hva de vil. Kringkastingsrådet bør skille klinten fra hveten her. Dette er snarer et spørsmål om faglig kvalitet. Mange buddhismeforskere er enige i at dette programmet ikke holder god nok kvalitet, sier hun

At saken får en internasjonal dimensjon tror Frydenlund enkelt og greit handler om at «vi lever i en global verden».

– Det er nære bånd mellom Buddhistforbundet og munker på Sri Lanka. Buddhister på Sri Lanka følger ikke med på hva som skjer i norsk skole, men Buddhistforbundet har søkt støtte blant buddhistiske lærde på Sri Lanka for å legitimere sitt syn. De føler nok at de ikke blir helt trodd, derfor har de hentet støtte. Jeg tror nok ikke uttalelsen vil føre til så mye annet enn å skape mer blest om temaet.

LES OGSÅ: Bygde småbruket om til tempel

Kvalitetssikring

NRK sier de er lei for at dette fortsatt er en sak.

– Vi synes det er svært uheldig at dette blir en gjenganger år etter år. Vi har vurdert serien og klagene grundig og i veldig mange instanser og redaksjoner i NRK. Den er også behandlet i PFU, og vi må ganske enkelt slå fast at vi ikke deler Lothes syn her. Press fra religiøse ledere, om det er i Norge eller i andre land, skal ikke endre på redaksjonelle vurderinger som gjøres i NRK, sier Njord Røv, redaktør for livssyn i NRK.

Egil Lothe mener det ikke bør komme som en overraskelse at det vekker oppsikt når en «seriøs aktør som NRK står så hardt på denne fremstillingen».

– Ser du noen risiko ved at saken får denne internasjonale oppmerksomheten?

Det kan godt være det kan skape en negativ fremstilling av Norge, men sånn er verden. Jeg tror ikke det betyr så mye i den store sammenhengen. Det er heller ikke slik at NRK skal måtte føle seg presset til å fremstille ting annerledes, men de bør ta denne uttalelsen som en indikasjon på at de bør ta en ekstra runde og kvalitetssikre sitt eget program, svarer Lothe.

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter